1

Temat: Kryterium doświadczenia

Jako, że usługa jest niepriorytetowa (usługa szkoleniowa), to mogę przyjąć Kryterium doświadczenia - art. 5.1

Ale czy mogę przyjąć Kryterium doświadczenia, nie dokonując opisu sposobu dokonywania oceny spełniania warunku udziału w zakresie doświadczenia? Czy takie działanie nie stoi w sprzeczności w prawem?

2

Odp: Kryterium doświadczenia

Moim zdaniem tak. Nie widze związku.

3

Miras, czy twoje tak oznacza, że jest to dopuszczalne, czy stoi w sprzeczności z Pzp?

4

Tak - oznacza, że jest to dopuszczalne i nie stoi w sprzeczności z Pzp.

5

Jeszcze wskazówka praktyczna: nie odrzucaj oferty wykonawcy, który nie wykaze się żadnym doświadczeniem - "przyznaj" mu jedynie 0 punktów w tym kryterium.

6

Nawet bym nie śmiał..., dzięki za odzew!

7

Jak wiadomo można "pożyczyć" doświadczenie podmiotu trzeciego, aby wykazać spełnianie warunku udziału w postępowaniu.

Czy takie doświadczenie można również "pożyczyć" w ramach kryterium doświadczenia, aby uzyskać maksymalną ilość punktów? Czy wówczas podmiot trzeci, który użycza swojego doświadczenia (w ramach kryterium wyboru) powinien być faktycznym podwykonawcą?

8

Według ustawy nie musi być podwykonawcą, według interpretacji UZP musi smile

9

Rozumiem, że według Ciebie, czy to warunek, czy kryterium wyboru - wykonawca może "pożyczyć" doświadczenie od podmiotu trzeciego?

Co do podwykonawstwa w takiej sytuacji, to oprócz opinii UZP ukazał się wyrok KIO - w tym samym powiewie.

10

Moim zdaniem nie można zapożyczać doświadczenia od innego podmiotu w celu zdobycia większej ilości punktów, gdy kryterium oceny oferty jest doświadczenie.

11

Ale tutaj nie chodzi o to, aby sumować doświadczenia wykonawcy z doświadczeniem podmiotu trzeciego, np. wykonawca 2 usługi + podmiot trzeci 2 usługi - razem w kryterium doświadczenia mają 4 usługi.

Chodziło mi bardziej o to, że skoro wykonawca wykazując spełnianie warunku może powołać się na doświadczenie podmiotu trzeciego, to dlaczego nie może tego uczynić w odniesieniu do kryterium (w sytuacji, w której podmiot trzeci będzie faktycznym podwykonawcą)?

12

W tym wypadku może, dlaczego nie?

13

Jeśli weźmie udział podwykonawca, to nie ma użyczenia i nie ma sprawy.

Dla wykazania doświadczenia podmiotu trzeciego nie wykonującego żadnej części zamówienia użyczanie doświadczenia jest wątpliwe i dyskusyjne, jedynie rozumując: nie rozumiemy jak to możliwe, lecz skoro ustawa wspomina...

Przy ocenie ofert ustawa pozwala zamawiającemu ustalić kryteria niejako własne, dowolne. W tej sytuacji nie widzę powodu, by ustalić je bez wparcia doświadczenia osób trzecich. Oczywiście alternatywnie można zapisać kryteria odwrotne. Interpretacja też należy do zamawiającego.

14

Mam taki przypadek:
W wykazie wykonanych usług (dotyczy kryterium doświadczenia), wykonawca powołuje się na usługę, która nigdy nie była wykonywana - ponieważ unieważniono postępowanie.
Pech wykonawcy polega na tym, że powołał się usługę, w ramach której, to moja instytucja ogłaszała przetarg - tym łatwiej skojarzyliśmy, że postępowanie zostało unieważnione, a usługa nigdy nie była realizowana.

Czy uznać, że wykonawca się pomylił i nie uwzględniać tej usługi w rankingu?
Czy nie zachodzi w tej sytuacji przesłanka z art. 24.2.3? Co prawda nawet gdyby uznać tę usługę to wykonawca i tak nie jest 1 w rankingu - więc wpływu na wynik postępowania tu raczej nie widzę, ale czy nie zachodzi ta druga opcja - "złożyli nieprawdziwe informacje MOGĄCE mieć wpływ na wynik prowadzonego postępowania"?

Powiem szczerze, że nie bardzo wiem co z tym zrobić.

15

Ja nie widzę tu wielkich problemów.
Na początek: WYKLUCZYĆ na opisanej podstawie, koniecznie i bez wahania.

A teraz można się zastanawiać, czy podać do prokuratury za podanie/poświadczenie nieprawdy i zamiar wyłudzenia korzyści majątkowych, czy nie (w niektórych rejonach prokurator jest na porządku dziennym).

16

jeżeli nie została wykonana to nie ma dokumentu świadczącego o należytym jej wykonaniu bo chyba tylko takie uznajesz

17

Nie bawmy się w takie dokumenty i kombinowanie (bez referencji też można uznawac!)

Zamawiający WIE, że zachodzi wskazana przesłanka wykluczenia i to wystarcza pod względem logicznym i prawnym.