Witam, a nie macie w SIWZ na początku napisanego takiego zwrotu:
"1.W sprawach nieuregulowanych w niniejszej Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia zwanej dalej ?specyfikacją" lub ?SIWZ" obowiązują przepisy ustawy i aktów wykonawczych do ustawy." - my sobie tak zapisujemy.
Można się tak tłumaczyć - jeżeli miałbym zapisywać wszystko w SIWZ co wynika ze wszystkich aktów prawnych dotyczących Prawa Zamówień Publicznych to moja SIWZ miałaby ze 40 stron - no oczywiście mogę to wszystko przepisać pytanie tylko po co?? . Wiecie też napewno że SIWZ - bez uwzględnienia opisu przedmiotu zamówienia możnaby zamknąć na 6-7 stronach.
Taki jest mój pomysł - no jakoś trzeba się ustosunkować do zarzutów pokontrolnych.
My w SIWZ też nie mamy nawet słowa o podmiotach zagranicznych (w ogłoszeniu samo to się generuje) mamy tylko taki zapis jak wyżej - kontroli było pełno nigdy nam w tym zakresie nic nie zarzucili. Najgorsi kontrolerzy to tacy, którzy się przyczepiają do nas bo w ogłoszeniu czy informacji nie ma dziurek po pinezkach - znaczy się ze nie wisiały u nas na korku w siedzibie - ale na nich też już mamy sposób - kupiliśmy tablicę na magnesy 8-))