1

Temat: Formularz ofertowy

Czy Zamawiający w Formularzu ofertowym (np. na roboty budowlane)powinien wyszczególnić wartość netto, podatek VAT(stawkę) i wartość brutto, czy może tylko uwzględnić w Formularzu wartość brutto?

2

Odp: Formularz ofertowy

Sprawa dowolna. Porównujemy ceny, które zgodnie z art. 2 pkt. 1 Pzp są cenami brutto.

powodzenia

3

zawsze istnieje możliwość omyłki rachunkowej. Art. 88 nie przewiduje poprawiania VAT`u. Dzieję się tak, bowiem definicja ceny określa wartość jaką mamy do zapłaty wykonawcy, a więc wartość brutto. Jestem daleka (przeciwnie jak wiekszość zamawiających) do szczegółowego kształtowania formularza cenowego wg. metody opartej na ustawie o rachunkowości. Wg. mojej oceny winna wyglądać następoująco:

ilość, cena brutto, wartość brutto,  i %VAT, jako ostatnia kolumna, celem weryfikacji jaką stawkę VAT zaoferował wykonawca.

Po co nam cena netto? lub wartość netto

Nie zawsze stawka VAT ustalona przez zamawiającego, jest tą samą do jakiej (zw.) nabył uprawnienia wykonawca.

nora

4

popieram
po co pozniej meczyc sie z art 88

5

Ja mam taki zapis w formularzu ofertowym:
Oferujemy przyjęcie do realizacji zamówienie, którego przedmiotem jest ..., zgodnie z wymogami określonymi w SIWZ za wynagrodzenie:
............ zł brutto ( słownie : ........... złotych), które to wynagrodzenie zawiera wszystkie koszty prac i materiałów koniecznych do prawidłowego zrealizowania przedmiotu zamówienia, wszystkie opłaty i podatki, upusty i rabaty, a w szczególności koszty podatek VAT w kwocie: ......... zł VAT ( słownie : .......................................... złotych.).

Pozdrawiam

6

Przed VAT można wstawić w zależności od rodzaju zamówienia jakieś ważniejsze koszty np. transportu, wykupu map itp.

pozdrawiam

7

i tak niech zostanie..., ale z VAT cyfrą i słownie, też możemy mieć kłopot, którego nie mozna poprawiać. Stoję na stanowisko, że ma byc tylko podana stawka procentowa.

Koszty można wymienić, ale też można się nadziać, gdyż ich nie znamy i nie wiemy co może sobie jeszcze wykonawca na ich poczte zaliczyć. Im, mniej określeń tym bezpieczniej. Przynajmniej w tym wypadku - VAT i koszty wchodzące w skład ceny. wink

nora