A Marcel ciągle coś kombinuje. Byle nie przekombinował.
Marcel napisał/a:1) Zamówienie dodatkowe to nowe postępowanie i nowa umowa, 2) r. dodatkowe to nadal te same prace tylko zwiększona ich ilość, dlatego też przy wynagrodzeniu kosztorysowym po zakończeniu zamówienia sporządza się kosztorys powykonawczy obejmujący faktycznie wykonane prace, wydaje mi się jednak że 3) w zakresie zwiększenia wynagrodzenia można zastosować aneks do umowy, a 4) dodatkowe (zwiększone pozycje przedmiarowe), zatwierdzić protokołem konieczności.
1) Mniej więcej tak, jednak przestrzegam, by na siłę nie forsować, to nie jest wytrych do wszystkiego, zamawiający ma wiele innych trybów i odpowiada za wybór.
2) r. dodatkowe nie występują w żadnym przepisie i można sobie nazywać i nazywać (a może warto zdefiniować w umowie?). Jednak dla uniknięcia nieporozumień radziłbym ten termin glęboko schować i nie używać zupełnie.
3) Jeśli zamawiający gapa i nie przewidział w umowie sposobu postępowania przy zwiększonym zakresie robót, to aneks mu nie pomoże, będzie to niedozwolona zmiana umowy. Jeśli w umowie przewidział, to teraz wykonuje te zapisy i aneks zbędny.
A może wreszcie ktoś mnie przekona do aneksów (w istotnych sprawach) ?
4) A zatwierdzenie kosztorysem nie wystarczy? Dlaczego? A co o tym napisane w umowie? Tam trzeba szukać wszelkich rozwiązań, a nie w enigmatycznych protokołach.
Marcel napisał/a:Pod warunkiem że jest to zamówienie dodatkowe.
Nazwy schowajmy głęboko dla uniknięcia nieporozumień i zajmujmy się istotą problemu.