1

Temat: Roboty dodatkowe

mam takie pytanko. PN  na Roboty budowlane - Umowa rozliczana kosztorysowo. I wystą[pił taki przypadek rozpoczęto wykopy, okazało się, że teren wymaga wykonania drenażu. Czy można zaliczyć to do robót dodatkowych. Sporządzić protokół konieczności aneks do umowy i spokój. czy mam racje. Rozliczenie robót dodatkowych było rozpisane w umowie.

2

Odp: Roboty dodatkowe

aneks do umowy na pewno nie , odrębne postępowanie art.67 ust.1 pkt.5 b)
postępowanie w skrócie :
protokół konieczności , wycena inwestorska
informacja o zamiarze zawarcia umowy
zaproszenie do negocjacji z wzorem umowy
negocjacje , protokół z negocjacji +ZP-11,+ oświadczenia wyk. art.22 i 24
zawarcie umowy o wykonanie robót dodatkowych
informacja o udzieleniu zamówienia

3

pod warunkiem, że są to roboty dodatkowe tzn. nigdzie o nich nie sygnalizowano - w projekcia, stwior czy siwz

4

myszy1953 napisał/a:

pod warunkiem, że są to roboty dodatkowe tzn. nigdzie o nich nie sygnalizowano - w projekcia, stwior czy siwz

Nigdzie nic nie pisano  dzięki serdeczne

5

A ja mam następujące pytania:
1. Czy mówimy o robotach dodatkowych czy o zamówieniach dodatkowych, bo dla mnie i nie tylko dla mnie, są to dwa różne pojęcia ?
2. Jeżeli są to zamówienia dodatkowe, to czy są one niezbędne dla prawidłowego wykonania zamówienia podstawowego ? Należy pamiętać, że na zamawiającym ciąży w tym przypadku konieczność wykazania, że wykonanie robót objętych zamówieniem dodatkowym stało się konieczne na skutek sytuacji niemożliwej wcześniej do przewidzenia przy zachowaniu ze strony zamawiającego należytej staranności. Radzę w tej sprawie poczytać Uchwały KIO dotyczące zarzutów stawierdzonych podczas kontroli przeprowadzanych przez Prezesa UZP.
3. Jeżeli mamy na myśli roboty dodatkowe to powinny one być przewidziane w projekcie budowlanym a nie zostały uwzględnione w przedmiarze robót.
W sprawach związanych z "robotami dodatkowymi" i "zamówieniami dodatkowymi" odsyłam do publikacji Zbigniewa Leszczyńskiego zamieszczanych w miesięczniku "Przetargi Publiczne".

6

Dzięki na pewno poczytam

7

Podzielę się moimi przmyśleniami.
Jeśli było zapisane w umowie - to na cóż aneks??? Skoro aneks, to zmiana umowy -  a czy była przewidziana w ogłoszeniu lub specyfikacji??? Gdyby była, to na pewno nie byłoby pytania. Zatem chcemy zmieniać sobie umowę??? Nie radzę nigdy.

Skoro wychodzimy poza zakres zamówienia, to mamy nowe zamówienie - wybór trybu to sprawa zupełnie inna, można mówić po wykonaniu kosztorysu inwestorskiego.
Tylko po co protokół konieczności do nowego zamówienia? Z jakiego przepisu to wynika?
Szanowana Nino, w każdym razie zamówienie konieczne i nie masz spokoju o którym stoi w pytaniu.

8

Zamówienie dodatkowe to nowe postępowanie i nowa umowa,  r. dodatkowe to nadal te same prace tylko zwiększona ich ilość, dlatego też przy wynagrodzeniu kosztorysowym po zakończeniu zamówienia sporządza się kosztorys powykonawczy obejmujący faktycznie wykonane prace, wydaje mi się jednak że w zakresie zwiększenia wynagrodzenia można zastosować aneks do umowy, a dodatkowe (zwiększone pozycje przedmiarowe), zatwierdzić protokołem konieczności.

9

a zrobię tak kwota poniżej 14 tys euro zapytanie według regulaminu wewnętrznego do kwoty kosztorysu inwestorskiego - mam tylko takie pytanie czy mogę wysłać zaproszenie do wykonawcy który realizuje to zadanie?

10

Zadanie podstawowe

11

myszy - też miała dobry  pomysł "odrębne postępowanie art.67 ust.1 pkt.5 b"

12

nina napisał/a:

myszy - też miała dobry  pomysł "odrębne postępowanie art.67 ust.1 pkt.5 b"

Pod warunkiem że jest to zamówienie dodatkowe.

13

nina napisał/a:

a zrobię tak kwota poniżej 14 tys euro ...

Przy takiej kwocie, to moim zdaniem można nie oglądać się na ustawę, nieistotne też z kim pertraktujemy i żadne dokumenty, nawet umowy niektórzy nie piszą, jedynie czekają na fakturę.

Lecz należy pamiętać o tych robotach przy kolejnych wykraczających poza zamówienie.

14

A Marcel ciągle coś kombinuje. Byle nie przekombinował.

Marcel napisał/a:

1) Zamówienie dodatkowe to nowe postępowanie i nowa umowa,  2) r. dodatkowe to nadal te same prace tylko zwiększona ich ilość, dlatego też przy wynagrodzeniu kosztorysowym po zakończeniu zamówienia sporządza się kosztorys powykonawczy obejmujący faktycznie wykonane prace, wydaje mi się jednak że   3) w zakresie zwiększenia wynagrodzenia można zastosować aneks do umowy, a   4) dodatkowe (zwiększone pozycje przedmiarowe), zatwierdzić protokołem konieczności.

1) Mniej więcej tak, jednak przestrzegam, by na siłę nie forsować, to nie jest wytrych do wszystkiego, zamawiający ma wiele innych trybów i odpowiada za wybór.

2) r. dodatkowe nie występują w żadnym przepisie i można sobie nazywać i nazywać (a może warto zdefiniować w umowie?). Jednak dla uniknięcia nieporozumień radziłbym ten termin glęboko schować i nie używać zupełnie.

3) Jeśli zamawiający gapa i nie przewidział w umowie sposobu postępowania przy zwiększonym zakresie robót, to aneks mu nie pomoże, będzie to niedozwolona zmiana umowy. Jeśli w umowie przewidział, to teraz wykonuje te zapisy i aneks zbędny.
A może wreszcie ktoś mnie przekona do aneksów (w istotnych sprawach) ?

4) A zatwierdzenie kosztorysem nie wystarczy? Dlaczego? A co o tym napisane w umowie? Tam trzeba szukać wszelkich rozwiązań, a nie w enigmatycznych protokołach.

Marcel napisał/a:

Pod warunkiem że jest to zamówienie dodatkowe.

Nazwy schowajmy głęboko dla uniknięcia nieporozumień i zajmujmy się istotą problemu.