1

Temat: Oferty o tej samej cenie

Przetarg nieograniczony na dostawę, 6 wykonawców, 4 złożyło ofertę o tej samej cenie i są to oferty najniższe.
Na podstawie art. 91 ust 5 wzywam tych 4 wykonawców do złożenia oferty dodatkowej. Jeśli któryś z tych 4 wykonawców nie złoży oferty dodatkowej, to co wtedy? Czy odrzucam jego ofertę na podstawie art. 89 ust.1 pkt 1?? Na podstawie art. 91. ust 6 Wykonawca jest zobowiązany do złożenia oferty dodatkowej.
Wykonawcy ponadto nie załączyli wszystkich dokumentów. Ale chyba najpierw wzywam do ofert dodatkowych?? Proszę o pomoc smile

2

Odp: Oferty o tej samej cenie

anulka5 napisał/a:

1. Jeśli któryś z tych 4 wykonawców nie złoży oferty dodatkowej, to co wtedy? Czy odrzucam jego ofertę na podstawie art. 89 ust.1 pkt 1??
2. Na podstawie art. 91. ust 6 Wykonawca jest zobowiązany do złożenia oferty dodatkowej.
3. Wykonawcy ponadto nie załączyli wszystkich dokumentów. Ale chyba najpierw wzywam do ofert dodatkowych?? Proszę o pomoc smile

1. To problem na później wink\
2. Wykonawca nie ma obowiązku złożenia oferty dodatkowej.
3. Kolejność odwrotna - najpierw "dokumenty".

3

Zgadzam się najpierw ewentualne uzupełnienia gdyż może nie będzie trzeba wzywać do złożenia oferty dodatkowej.

4

Dwie oferty spośród tych 4 są ok smile więc i tak trzeba będzie wezwać o dodatkowe oferty. Z jakiego artykuły wynika, że Wykonawca nie ma obowiązku składania oferty dodatkowej??? A jeśli tylko jeden Wykonawca złoży ofertę dodatkową, to co wtedy???

5

to pewnie wygra (ale nie jestem pewna)

6

Nom właśnie, ja też nie jestem pewna smile, a nie mogę znaleźć żadnego orzeczenia na ten temat.

7

"Zgodnie z art. 91 ust. 5 ?jeżeli w postępowaniu o udzielenie zamówienia,
w którym jedynym kryterium oceny ofert jest cena, nie można dokonać wyboru oferty najkorzystniejszej ze względu na to, że zostały złożone oferty o takiej samej cenie, zamawiający wzywa wykonawców, którzy złożyli te oferty, do złożenia w terminie określonym przez zamawiającego ofert dodatkowych?.
Przede wszystkim musi więc zajść sytuacja, w której dokonanie wyboru najkorzystniejszej oferty jest niemożliwe. To przesądza kwestię, którego/-ych z wykonawców powinieneś wezwać do złożenia ofert dodatkowych. Są to jedynie Ci, których oferty, w świetle kryteriów oceny ofert Twojego postępowania, są najkorzystniejsze. Czyli nie tych, którzy w rankingu ofert zajęliby inną niż pierwsza pozycję.
Pamiętaj, że cena zaoferowana w ofertach dodatkowych nie może być wyższa od ceny zaoferowanej pierwotnie. Po terminie składania ofert wykonawca nie może zmienić/wycofać swojego oświadczenia woli. Jeżeli taka sytuacja będzie miała miejsce, oferta takiego wykonawcy podlega odrzuceniu na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 1. Musisz także pamiętać, że jeśli oferty dodatkowe ponownie zawierają taką samą cenę i są najkorzystniejsze, to postępowanie podlega obligatoryjnemu unieważnieniu."

8

To to ja wiem smile

9

anulka5 napisał/a:

1. Z jakiego artykuły wynika, że Wykonawca nie ma obowiązku składania oferty dodatkowej???
2. A jeśli tylko jeden Wykonawca złoży ofertę dodatkową, to co wtedy???

1. A z jakiego wynika że taki obowiązek ma? smile
2. Prawdopodobnie "wygra"

10

Art 91 ust. 5 i 6  smile Ile osób tyle interpretacji, taka nasza ustawa smile Nom właśnie, w tamtym roku na dostawę oleju tak zrobiłam i wygrał, a dziś się mądrzył ten, który nie złożył oferty dlaczego on nie wygrał, więc powiedziałam trzeba było złożyć  protest smile przepisy w tym zakresie akurat są nie sprecyzowane do końca i budzą wiele wątpliwości, więc warto poradzić się innych, którzy tez mają podobną pracę. Dzięki za odpowiedzi. smile Jakby ktoś miał jakiś wyrok na ten temat to poproszę o sygnaturkę.

11

anulka5 napisał/a:

dziś się mądrzył ten, który nie złożył oferty dlaczego on nie wygrał.

Ha-ha-ha big_smile
Haaa-haaaa-haaaaa big_smile  big_smile
Haaaaaa-haaaaaaaaa-haaaaaaaaaaa big_smile  big_smile  big_smile

anulka5 napisał/a:

Ile osób tyle interpretacji, taka nasza ustawa.

Moim zdaniem nie jest tak źle.

A co do meritum, to spokojnie, czekam na rozwój wydarzeń.