1 (edytowany przez DB25 2010-09-09 12:40:59)

Temat: Wykluczanie Wykonawcy z powodu podwykonawcy

Spotkałam się z opinią, że gdy podmiot trzeci, który oddaje do dyspozycji Wykonawcy swoje doświadczenie, a zatem jest podwykonawcą, a Zamawiający żadał przedstawienia na potwierdzenie spełniania warunków ( że podwykonawca nie podlega wykluczeniu) przez podwykonawcę np. zaświadczenia KRK, to w przypadku, gdy wykonawca nie dostarczy tego dokumentu (od podWykonawcy) to nie ma przepisu na to , żeby wykluczyc Wykonawcę, a zatem nie ma podstaw, żeby jego oferte odrzucić. I co Wy na to? Tak zrozumiałam ostatnią wypowiedź p. Hanny Niedzieli na łamach pisma Zamówienia publiczne - Doradca.

2

Odp: Wykluczanie Wykonawcy z powodu podwykonawcy

Nie czytałem artykułu, lecz w przypadku braku żądanych dokumentów ja bym pod/wykonawcę odrzucił, zaś podmiot, który nie jest podwykonawcą - zostawił. Tak rozumiem obecne przepisy.

3

No niestety w tym przypadku Wykonawca odpada.

4

Taak??? Tylko w którym???

DB25 napisał/a:

... gdy podmiot trzeci, który oddaje do dyspozycji Wykonawcy swoje doświadczenie, a zatem jest podwykonawcą, ...

Czy mówimy o podwykonawcy, czy o ?podmiocie trzecim, który oddaje do dyspozycji Wykonawcy swoje doświadczenie??
A może dziś to to samo???

5

Zamawiający może żądać od podmiotu trzeciego (jeżeli ten będzie brał udział w realizacji zamówienia)dok. § 1 ust. 2 rozporządzenia- wykonawca ich nie przedstawia (wzywam do uzupełnienia, wykonawca nie uzupełnia, i co robić, wykluczyć wykonawcę za niedostarczenie dok. podmiotu biorącego udział w realizacji zamówienia?)

6

Jasne, że wykluczyć.
Tyle, że nie za ?niedostarczenie dok. podmiotu?, lecz na post. art. 24.2.4.
Czyż może być inaczej?

7

Oczywiście że tak, zgadzam się.