1

Temat: usługi nadzoru inwestorskiego

Witam

O ile dobrze wiem ww. usługi dla różnych obiektów traktujemy oddzielnie i nie powinno się ich łączyć w jednym przetargu, tak?

Natomiast, chciałbym się upewnić czy musimy zsumować wartości szacunkowe dla planowanych usług nadzoru i jeśli w skali roku wyjdzie nam powyżej 14 tys. euro to trzeba będzie stosować przepisy ustawy na tą usługę dla każdego przetargu oddzielnie.

Dzięx

2

Odp: usługi nadzoru inwestorskiego

Kiedy mamy do czynienia z dzieleniem zamówienia
Dla ustalenia czy w danym przypadku mamy do czynienia z jednym zamówieniem, czy też z odrębnymi zamówieniami konieczna jest analiza okoliczności konkretnego przypadku.
W tym celu należy posługiwać się takimi kryteriami jak

tożsamość przedmiotowa zamówienia (dostawy, usługi roboty budowlane tego samego
                                                                  rodzaju i o tym samym przeznaczeniu),
tożsamość czasowa zamówienia  (możliwe udzielenie zamówienia w tym samym czasie) i
możliwość wykonania zamówienia przez jednego wykonawcę.
Innymi słowy konieczne jest ustalenie czy dany rodzaj zamówienia mógł być wykonany w tym samym czasie, przez tego samego wykonawcę.

I tak z odrębnymi zamówieniami będziemy mieli do czynienia w sytuacji, gdy przedmiot zamówienia ma inne przeznaczenie lub nie jest możliwym jego nabycie u tego samego wykonawcy (np. zakup mebli i sprzętu komputerowego).

W przeciwnym wypadku, tzn. gdy udzielane zamówienia mają to samo przeznaczenie oraz dodatkowo istnieje możliwość ich uzyskania u jednego wykonawcy należy uznać, iż mamy do czynienia z jednym zamówieniem.

Jeżeli zatem w tym samym czasie możliwe jest udzielenie tożsamego przedmiotowo zamówienia, które może być wykonane przez jednego wykonawcę, mamy do czynienia z jednym zamówieniem.

Wartość tak określonego zamówienia należy oszacować zgodnie z postanowieniami art. 32-35 ustawy PZP.
Informator UZP Nr 2/09
Sierpień 2009

3 (edytowany przez kamil.grzeszczyk 2010-09-13 08:26:17)

A jak z sumowaniem do wyliczenia podstawy do wyboru trybu? Podobno nie trzeba sumować.... Czy jeśli planuje zlecić w kolejnym roku np 10 usług kosztorysowania i 10 usług projektowania oraz 10 usług nadzoru inwestorskiego, to czy mam je sumować? I jeśli mi wyjdzie z wartości szacunkowej powyżej 14 tys. euro, to każdą z tych usług (dla każdej inwestycji oddzielnie) będę musiał robić w ZP, tak?

I jeszcze jedno, podobno na ogół zleca się razem w jednym przetargu zarówno projektowanie i kosztorysowania a usługę nadzoru oddzielnie. Jak wy to robicie?

4

Absolutnie nie widzę powodu sumowania usług kosztorysowania, projektowania oraz nadzoru inwestorskiego. Każda wymaga innych kwalifikacji.

Zazwyczaj zleca się razem w jednym zadaniu projektowanie z przedmiarami, zaś usługę nadzoru oddzielnie.  To wydaje się naturalne.

Jednak nie uważam za naturalne zlecanie kosztorysów inwestorskich wraz z projektowaniem.

5

hubal napisał/a:

Absolutnie nie widzę powodu sumowania usług kosztorysowania, projektowania oraz nadzoru inwestorskiego. Każda wymaga innych kwalifikacji.

Zazwyczaj zleca się razem w jednym zadaniu projektowanie z przedmiarami, zaś usługę nadzoru oddzielnie.  To wydaje się naturalne.

Jednak nie uważam za naturalne zlecanie kosztorysów inwestorskich wraz z projektowaniem.

Dzięki hubal, o taką odpowiedź mi chodziło. Czyli najprościej w świecie wszystkie trzy usługi tj projektowania, kosztorysowania i nadzoru robić oddzielnie i jeśli nie wpadam w próg to mogę nawet z WR?

Co do naturalnego - lub nie zlecania kosztorysowania razem z projektowaniem to jednak w internecie widać sporo takich przetargów...

6

kamil.grzeszczyk napisał/a:

jeśli nie wpadam w próg to mogę nawet z WR?

To zależy który próg. Poniżej 14000 euro bym radził nie stosować ZUPEŁNIE określeń z ustawy !!!

kamil.grzeszczyk napisał/a:

Co do naturalnego - lub nie zlecania kosztorysowania razem z projektowaniem to ...

... odrębny temat. To co - ciągniemy go?

PS.
W wątku nie rozstrzygnęliśmy czy te 10 projektów/kosztorysów/nadzorów traktować łącznie i osobno, ale jak widzę nie ma takiej potrzeby.

7

1. Chodzi oczywiście o prób poniżej 14 000 euro

2. Temat zlecenie kosztorysowania/projektowania/nadzoru czy razem czy w częściach jak najbardziej do kontynuowania. 

3. te 10 usług kosztorysowania/projektowania i nadzoru będą dotyczyły innych inwestycji. Z tego co napisałeś wcześniej wydawało mi się że nie ma podstaw by je sumować tak jak zwykłe powtarzające się w skali roku usługi. Szacujemy że wartość szacunkowa tych wszystkich usług z osobna będzie zdecydowanie powyżej 14 000 euro, ale jeśliby każdą oddzielnie to będą to zdecydowanie mniejsze koszty poniżej 14 000

8

Uważam, że to zależy od przedmiotu zamówień i od ilości wykonawców. Jeśli przykładowo planujemy 10 projektów dróg, a potem zamówimy wszystkie u 1 wykonawcy, to nie zdziwmy się, że kontrola się zdziwi i nie tylko... Jeśli będą różnorodne obiekty (np. szkoła, droga, wodociąg, dach...) a każdy projekt wykona inny wykonawca, to ja bym się dziwił zarzutom.