1

Temat: Oferty dodatkowe przy dwóch kryteriach oceny

W ogłoszonym przeze mnie postępowaniu przetargowym na dostawę oleju opałowego, w którym występują dwa kryteria oceny ofert: cena i termin płatności, złożono dwie najniższe jednakowe Oferty (max dopuszczony przeze mnie termin i identyczne ceny).
PYTANIE: Czy mogę sugerując się Art. 91 ust. 4 i zgodnie z Art. 91 ust. 5 wezwać do złożenia ofert dodatkowych.

2

Odp: Oferty dodatkowe przy dwóch kryteriach oceny

No tak. Tyle że w Twoim przypadku art 91 ust 5 nie ma zastosowania bo Ty masz dwa kryteria.

3

Więc pozostaje mi unieważnić postępowanie. Tylko na jakiej podstawie???

4 (edytowany przez kamil.grzeszczyk 2010-09-14 07:35:03)

Nie wiem. zgodnie z literą prawa nie możesz wybrać oferty, ale to byłby absurd żeby na tym etapie kończyć postępowanie. Tym bardziej że ustawa nie przewiduje podstawy do unieważnienia postępowania w takiej sytuacji. I dlatego uważam, za możliwe do obrony zrobienie "dogrywki" (na zasadach określonych w art 91 ust 5)

Niech się ktoś mądrzejszy wypowie a Ty na razie się wstrzymaj.

5

Po takim czymś trudno cokolwiek powiedzieć.

6

niech ktoś napisze/ zaproponuje coś mądrego....

7

Może jednak coś podpowiem: spotkałem się z opinią, że w takiej sytuacji postępowanie powinno się unieważnić ze względu na brak możliwości zawarcia  umowy.
Dodatkowe oferty ustawa zdecydowanie wyklucza.

8

Zgadzam się, tutaj raczej innego wyjścia nie ma, co jest kompletnie bezsensowne.

9 (edytowany przez kamil.grzeszczyk 2010-09-14 18:20:28)

Marcel napisał/a:

Zgadzam się, tutaj raczej innego wyjścia nie ma, co jest kompletnie bezsensowne.

sad but true .....

jakoś mi tak muzycznie smile

PS: Jutro miałem się wybrać do W-wy na III dni otwarte zamówień publicznych to bym przynajmniej miał ciekawe pytanie. Ale rozchorowałem się i raczej nic z tego sad

10

Hmm, szkoda, szybkiego powrotu do zdrowia!
A tak poza tym też nie daje mi to do końca spokoju, uwalać postępowanie?, masakra!

11

yogik napisał/a:

W ogłoszonym przeze mnie postępowaniu przetargowym na dostawę oleju opałowego, w którym występują dwa kryteria oceny ofert: cena i termin płatności, złożono dwie najniższe jednakowe oferty (max dopuszczony przeze mnie termin i identyczne ceny).
PYTANIE: Czy mogę sugerując się Art. 91 ust. 4 i zgodnie z Art. 91 ust. 5 wezwać do złożenia ofert dodatkowych.

W sytuacji jak wyżej - pozostaje tylko unieważnie.

12

Chyba nie pozostaje  nic innego jak unieważnić. Przy przetargach na olej to dość częste takie same ceny. Podobno dobrym rozwiązaniem na ten problem jest żądanie ceny za 1 m3 oleju a nie 1dm3, sama zamierzam tak zrobić jeśli z mojej dogrywki nic nie wyjdzie.

13

anulka5 napisał/a:

Podobno dobrym rozwiązaniem na ten problem jest żądanie ceny za 1 m3 oleju a nie 1dm3.

BZDURA. Przecież wystarczy zachować taką samą ilość cyfr znaczących i będzie to samo !!!
(ech, czy ktoś jeszcze pamięta cyfry znaczące?)

W takim razie ile kosztuje kropla oleju? Niiic? No proszę mi nakapać do pełna smile

14

Hmm, faktycznie, co ma to za znaczenie - ciekawa sprawa wink