1

Temat: Podpisanie umowy

mam takie pytanko. Wykonawca był zaproszony na Podpisanie umowy. W dniu podpisania umowy zadzwonił, że nie da rady perzyjechac. Ale przyjedzie później w dniu ....... Co zrobić w takiej sytuacji napisać powtórne wezwanie ? za pare dni kończy się okres związania ofertą. Co w trakich wypadkach Robicie?

2

Odp: Podpisanie umowy

Spokojnie, poczekać, umowę możecie podpisać nawet po TZO.

3

a jak się rozmyśli i powie spadajcie? to po TZO już nie wybiorę ponownie 2 -go

4

No to może napisz pismo do wykonawców o przedłużenie terminu.

Jak się rozmyśli to mu zabierzesz wadium (o ile było).

Z tym zawarciem umowy po TZO to słyszałem już różności i niby można, ale pamiętaj żeby oferta nusi być cały czas zabezpieczona wadium (o ile było wymagane). Po TZO i jeśli wygasło wadium to umowy nie będziesz mogła zawrzeć

5

wadium nie było?

6

No to troszkę upraszcza sprawę.

Napisz pismo do drugiego wykonawcy o przedłużenie TZO - jeśli faktycznie masz podejrzenie że wybrany W chce się wywinąć.

Co do zawarcia umowy, to bez wadium, będzie tak jak pisał Marcel bo to wtedy wystarczy chęć Wykonawcy do zawarcia umowy na "wynegocjowanych" w przetargu warunkach.

7

ok dzięki serdeczne

8

a jak wybieram 2-go to powtórny wybór oferty najk. oraz zawiadamiam wszystkich biorących udział w postepowaniu (tego co nie chce podpisać umowy- też a o ptzredł. TZO do niego też wysyłam -  czy go ol.............. jak on nas) ?

9

Wydaje mi się - mimo wszystko - że trzeba pismo wysłać do wszystkich Wykonawców, którzy mają interes w uzyskaniu zamówienia (czyli wybrany i drugi w kolejce). Jeżeli ten wybrany nie chce zawrzeć umowy faktycznie to po prostu nie wyrazi zgody na przedłużenie TZO (zdarza się że na taki ruch Zamawiającego czekają wykonawcy - gdy jest wadium - bo brak zgody na przedłużenie TZO nie powoduje utraty wadium, a uchylanie się od zawarcia umowy jak najbardziej).

Gdyby się okazało że nie chce jednak zawrzeć umowy to wybierasz drugiego bez ponownej oceny ofert.

10

dzięki serdeczne pozdrawiam smile

11

Wykonawca na 100 uchyla się od podpisania umowy. Czy jemu wysłać też o TZO czy tylko 2 i 3 i z 2- podpisać umowę.

12

Jeżeli jesteś już po ogłoszeniu o wyborze to nie masz podstaw żeby wysyłać do 3 wykonawcy w rankingu. Ustawa mówi że możesz zawrzeć umowę tylko z drugim w kolejce. Odnośnie wysłania takiego pisma do wybranego, to już pisałem powyżej. Ale nie jestem tego pewny.

Jeszcze jedna rzecz, w którymś z ostatnich wydań Monitora Zamówień Publicznych był tekst gdzie autor pisał że zanim przystąpisz do podpisania umowy z drugim wykonawcą musisz pisemnie poinformować wybranego pierwotnie wykonawcę o wygaśnięciu obowiązku zawarcia umowy i odstąpieniu od zawarcia jej z nim (podając uzasadnienie faktyczne i prawne). Dopiero wtedy możesz zawierać umowę z drugim.

13

Jestem po wyborze oferty. Ofert było 3. (trzecia pow. kwot jaką zam. zamierzał przeznaczyć na zadanie). Wysłałam wezwanie do zawarcia umowy. Wykonawca tylko zadzwonił, że nie przyjedzie, na drugi dzień wykonawca miał przysłać (faxem)  usprawiedliwienie i ustalić 2 termin na podpisanie umowy. Nic z tego nie zadzwonił i nic nie przesłał. Ja zadzwoniłam ale właściciela firmy nie było, pracownik miał przekazać wiadomość. Ale dalej nic. i teraz mam pytanie. Pisać jeszcze jedno wezwanie do zawarcia umowy czy go powiadomić o   "wygaśnięciu obowiązku zawarcia umowy i odstąpieniu od zawarcia jej z nim" Czy pisać o przedłużenie TZO i równocześnie do 2-go wykonawcy też przedłużenie  TZO. Muszę to zrobić teraz bo termin mi mija 24.   A co jeśli wykonawca  który wygrał  i  unika podpisania umowy nie  przedłuży TZO  to go wykluczam czy co?

14

Bym proponował: wezwać pisemnie po raz drugi, jeśli było tylko raz, można dać krótki termin oraz postawić ultimatum o  "wygaśnięciu obowiązku zawarcia umowy i odstąpieniu od zawarcia jej z nim", po upływie postawionego terminu szybciutko podpisać umowę z drugim wykonawcą, jeśli zechce. Na wszelki wypadek w stosownym czasie warto prosić (wystarczy tylko tego drugiego) o przedłużenie związania ofertą, choć to może nie być konieczne.
Jeśli chodzi o wykluczenie, to ustawa raczej ma jasne zasady.
Jasne już?

15

no hubal teraz to tak jak dziecku w 1 klasie dzięki serdeczne. Podziękowania również dla kamila pozdrawiam