1

Temat: odrzucenie/wyjaśnienie oferty/

W PN na sprzęt komputerowy Wykonawca zaoferował sprzęt niezgodny parametrami z wymaganiami Zamawiajacego.  W kilku innych pozycjach zabrakło w ogóle określenia modelu sprzętu oferowanego (tego wymagał Zamawiający).
1. Czy ofertę od razu odrzucić na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2 - tj. ze względu na niezgodnosć z SIWZ?

2. Czy mogę/powinnam wezwać wykonawcę do wyjaśnienia oferty, jeśli w jednym punkcie "wydaje mi się", że zrobił błąd (tj. urządzenie, które zoferował wykonawca ma inną liczbę gniazd pamięci, niż napisał w ofercie wykonawca).  Nasza wiedza opiera się na informacjach ogólnie dostępnych np. w Internecie.

2

Odp: odrzucenie/wyjaśnienie oferty/

Jeżeli ''wydaje wam się", proponuję wówczas wyjaśnić.

3

A w pierwszym przypadku wykonawcę od razu odrzucić?

4

Wydaje się, że zamawiający przesadnie drobiazgowo podzszedł do zagadnienia, podobnie sporządził specyfikację i z tego powodu teraz ma kłopot. Po pierwsze postęp w tej dziedzinie jest tak szybki, a różnorodność tak wielka, że praktycznie nie wiadomo jaki model w chwili dostawy (za kilka tygodni) naprawdę będzie w hurtowniach. Po drugie z tego samego powodu nie trzyma się zapasów sprzętu tego typu, jak więc określić coś, czego jeszcze się nie ma. Po trzecie śmiem przypuszczać, że zestawienie żądanych parametrów wskazuje na na innego producenta (?!) niż w ofercie zaoferowane  - i stąd może być rozbieżność.
Trafiłem?

Pod ręką mam komputer, lecz zupełnie nie wiem jaki to model, praktycznie to nie jest nikomu potrzebne!

A czy oferowana ilość gniazd pamięci jest mniejsza niż wymagana w specyfikacji ?

5

Liczba gniazd jest większa niż w specyfikacji, dlatego tu się nie upieram i wygląda mi to na czeski błąd (z analizy modelu komputera wiemy, że spełnia nasze wymagania - chcieliśmy liczbę gniazd "nie mniej niż..." i w tym zakresie wykonawca się mieści).

Problem jest z drugim przypadkiem, gdzie wykonawca oferuje komputer (podaje model), który po naszej analizie okazuje się niezgodny ze specyfikacją techniczną (cokolwiek by to znaczyło, chodzi o "interfejs hosta SAS") - wg informatyków to bardzo istotny parametr, który warunkuje (oczywiście nie samodzielnie) przydatność sprzętu do naszych celów.

6

Pierwszy przypadek, ilość gniazd, jeżeli był wymóg "nie mniej" niż np.3 a Wykonawca dał 4 to jak najbardziej jest ok, w przypadku drugim jednak może być niezgodność oferty z SIWZ.

7

Jeśli z oferty wyraźnie wynika, że zabraknie owego istotnego elementu, no to oferta do odrzucenia jako niezgodna ze specyfikacją.
Jesli nie jest to takie oczywiste, poprosić o wyjaśnienia i może da się ofertę uratować. To że w ofercie nie ma mowy o interfejsie, to według mnie niekoniecznie oznacza, że go nie będzie w przyszłej dostawie. Co prawda nie wiem jak on wygląda, lecz być może to prosta sprawa, wykonawca sobie nosi parę takich w torbie i wmontuje od ręki.

8

Niestety, czasami zbyt szczegółowe formularze dla Wykonawców nie wpływają na dobro sprawy.

9

Chodziło o sprzęt specjalistyczny, dlatego tak szczegółowy formularz. Wykonawca podał parametr oferowanego interfejsu i właśnie stad wiemy, że nie jest zgodny z SIWZ.

Jeśli chodzi o przypadek drugi - wykonawca oferujący model serwara X podał, że ma on powiedzmy 10 gniazd pamięci, podczas gdy po sprawdzeniu w Internecie parametrów tego konkretnego modelu serwera wiemy, że ma on ich 8.  Inaczej się nie da. To prawda, że te 10 gniazd mieści się w naszych wymogach (chcieliśmy min. 8), ale po prostu takiego serwera się nie produkuje i my to wiemy! (chodzo oczywiscie o konkretny model już wskazany przez Wykonawcę). tym bardziej, że konkurencyjny wykonawca złożył ofertę na taki sam serwer i podał właśnie 8 gniazd.

Co z tym zrobić? Wezwać do wyjaśnienia? Jeśli potwierdza, że się pomylili, to mogę poprawić ofertę? Na jakiej podstawie? Moim zdaniem to nie jest żaden z rodzajów omyłek z art. 78 Pzp.
Czy może raczej tego nie ruszać?

10

Wezwać sądzę w tym przypadku trzeba, jeżeli potwierdzą się wasze przypuszczenia o niezgodności, odrzucić ofertę.

11

A jeśli wykonawca wyjasni, że się pomylił i nalezy uznać model serwera zgodnie z jego fabrycznymi parametrami? Mogę to uznać i dopuścić do dalszej oceny???

12

Jeżeli stwierdzi że się pomylił - trudno ale nie można uznać.

13

A jaką podać postawę prawną odrzucenia? Niezgodność z SIWZ to nie jest, bo myśmy żądali min. 8, a wykonawca dał 10.

14

Proponuję poprawić na postawie art.87.2.3.
Pomyłka wydaje się prawie oczywista, a jednocześnie nie można uważać, że wykonawca zamierza dostarczyć  coś, co nie istnieje.

15

Ale art. 87.2.3 mówi o omyłce polegającej na niezgodności oferty z treścią SIWZ, a tu niezgodności z SIWZ nie ma. Myślę, że to zwykła pomyłka Wykonawcy przy wpisywaniu parametrów.

16

No to poprawcie z art. art.87.2.1.

17

Hmm... czytałam ostatnio, że zakwalifikowanie błędu jako oczywistej omyłki pisarskiej nie powinno wymagać wspomagania się dodatkowymi dokumentami (tu takim dokumentem jest specyfikacja techniczna serwera). Poza tym w takim przypadku odpada chyba wyjaśnianie oferty przez  wykonawcę (jeśli wykonawca coś wyjaśnia, to co to za oczywostość omyłki).
I tak źle, i tak niedobrze... Chyba, że myślę błędnie?

18 (edytowany przez hubal 2010-09-17 11:14:41)

No to uznać jak jest. Można przy tym prosić o wyjaśnienie, nawet sugerując sposób załatwienia, następnie uznać wyjaśnienia i ofertę.

Jeśli i to nie odpowiada zamawiającemu, to zostaje chyba tylko unieważnić postępowanie.

19

Unieważnienie nie jest konieczne, bo mam ważną ofertę, ta oferta z błędem nawet nie jest ofertą z najniższą ceną, więc raczej nie ma szans na wygranie przetargu.
Obawiam się tylko ew. reakcji innych uczestników postępowania, jakby zajrzeli do oferty konkurencji.