1

Temat: badanie ofert

W postępowaniu przetargowym pierwotnie miałam 8 pakietów. W trakcie wyraziłam zgodę oferentom i wydzieliłam jeszcze dodatkowe jedno zadanie. Jeden z oferentów uwzględnił poprawki w załącznikach cenowo-asortymentowych a nie poprawił załącznika ofertowego. W związku z powyższym absolutnie nie pokrywają  mi się kwoty z oferty i z załączników asortymentowych.  Czy ofertę powinnam w tych zadaniach odrzucić jako niezgodną ze specyfikacją?

2

Odp: badanie ofert

Ciężko stwierdzić po takim opisie sprawy, ale może warto zastanowić się nad poprawą jako innej omyłki.

3

Nie bardzo mogę jako innej omyłki,  dlatego  że kwota w załącznikach i ofercie w żaden sposób się nie pokrywa. Nawet próbowałam kwoty w ofercie odjąć, ale nawet te rachunki  nie dają  kwoty z załącznika asortymentowego. Podam przykład (w ofercie oferent przedstawił kwotę 38.000 za zad. 1, w załączniku asortymentowym przestawił kwotę za zad. 1  - 28.000,a za zad. 1 a-20.000,  więc po zsumowaniu  i tak nie wychodzę na kwotę z oferty 38.000, no to jak niby poprawić?  Jeszcze tylko dodam, że to zadanie 1 a powstało po modyfikacji , gdy wydzieliłam zadania.

4

Jak poprawić? Prawdopodobnie najlepiej tak jak radzi Marcel, ale wcześniej popatrzeć co na ten temat i na temat wypełniania formularzy zapisane w specyfikacji.

5

W złożonej ofercie Oferent w załączniku asortymentowo cenowy wprowadził błędny Vat tj. 8% a powinien wprowadzić  23%,  jednak z wyliczeń wynika,  że liczył uwzględniając 23% Vat   oto przykład :
ilość  cena jedn  netto    Vat%  Cena jedn. brutto  wartość netto ogółem  wartość brutto ogółem
25            4.80                      8%         5,90                                  120,00                                    147,60

co zrobić odrzucić czy uznać jako inną omyłkę nie powodującą istotnych zmian w treści oferty,  czy wezwać oferenta do wyjaśnienia?  chcę zaznaczyć , że  oferta najkorzystniejsza cenowo,

6

Ja tu widzę co najmniej 2 oczywiste pomyłki pisarskie i nie trzeba mi wyjaśnień, bo przestaną być oczywiste.
Poprawiać wszystkie.

7

O jakie dwie omyłki Ci chodzi, napisz dokładnie , przecież napisałam,  że powinien być 23 % Vat, więc widzę tylko jeden błąd 8% zamiast 23%

8

5,90*25=147,50 a nie 147,60
147,60:25=5,904 a nie 5,90
itd.
Zastanówcie się i wyjaśnijcie o co tu chodzi, bo rozbieżności jest zbyt dużo.

9

mój sposób liczenia to :
cena jedn. netto x  ilość x  Vat = i wszystko się zgadza
natomiast mnie chodzi tylko i wyłącznie o wpisana wartość Vat jaką wpisał oferent 
w ofercie jest:
ilość  cena jedn  netto    Vat%  Cena jedn. brutto  wartość netto ogółem  wartość brutto ogół
25            4.80                      8%         5,90                                  120,00                                    147,60

a powinno być:
ilość  cena jedn  netto    Vat%  Cena jedn. brutto  wartość netto ogółem  wartość brutto ogół
25            4.80                      23%         5,90                                  120,00                                    147,60

zwróć uwagę na wartość Vat

10

W czym problem? Przecież

hubal napisał/a:

Ja tu widzę ... oczywiste pomyłki pisarskie i ... Poprawiać wszystkie.

Jeśli wam ciężko, to poprawcie choć jedną.

Przy okazji.

mad napisał/a:

mój sposób liczenia to :
cena jedn. netto x  ilość x  Vat = i wszystko się zgadza

Jeśli tak, to po co żądać więcej i fundować sobie problemy???