1 (edytowany przez marta_kęt 2007-03-26 13:08:39)

Temat: jak z karami umownymi????

Mam w umownie zapis, że za każdy dzień zwłoki w dostawie towaru Wykonawca zapłaci Zamawiającemu 50 zł kary. Wiec dziś jest ten dzień kiedy powinnam dostać towar, a nie dostałam więc muszę ściagnąć tą karę. Tylko podpowiedzcie mi w jaki sposób to się odbywa u Was (u mnie to powiat), czy należy pisać jakieś zawiadomienie do Wykonawcy, jakieś pismo, czy poprostu mniej mu zapłacić za towar, ponieważ kwota będzie odliczona od faktury? Ale sądzę iż musi być jakiś zapis, że zgodnie z umową będę ściagała 50 zł za każdy dzień zwłoki. Pomóżcie jesli macie jakieś doświadczenie

2

Odp: jak z karami umownymi????

Oj Martuśka.
Nie tak szybko. Jeśli nie określiłaś godziny to musisz zaczekać do jutra, bo termin dostawcy upłynie o 24.00.
Może dostawa będzie np. o 20.00 i z uwagi na to, że nikt jej nie odebrał nie dotarła do zamawiającego.
Rano wyślij mu faks, ze mina termin i wzywasz go do natychmiastowego wywiazania się z świadczeń zawartych w umowie, w przeciwnym wypadku będą mu naliczane kary umowne, zgodnie z.....

Powodzenia

3

Tak tak poczekam do 24.00 aczkolwiek nie będę tyle w pracy siedziała:) kończę o 16:) Tak jutro rano zrobię, więc myślę, że jeśli otrzyma takie pismo stanie na głowie i jutro mi towar dostarczy, ale jutro to już 4 dzień a nie 3! Chciałabym go poprostu zmobilizować trochę, bo zawsze ociąga się i odstarcza towar, albo na ostatnia chwilę, albo kolejnego dnia po terminie.... Ja mówię.......

4

Rozumiem Cię doskonale, ale cóż tak to już jest. Będzie płakał, że to i tamto, tylko co nas to obchodzi? Ale termin to termin.
Ale już poważnie. Nic mu dzisiaj nie zrobisz dzień się kończy jak wiemy 24.00. Z tego co napisałaś rozumiem, że u tego wykonawcy to standard. Zatem następnym razem w umowie zamieść sobie np punkty. 
"Na minimum 3 dni przed wykonaniem dostawy bedącej przedmiotem niniejszej umowy, Wykonawca pisemnie (lub faksem) zgłosi Zamawiającemu gotowość do wykonania dostawy podając datę i godzinę jej wykonania.
Zgłoszenie wykonania dostawy nie może nastąpić później niż na 3 dni przed upływem terminu wykonania dostawy.
Dostawa może być wykonana wyłącznie w godzinach pracy urzedu."
W przypadku braku zgłoszenia zamawiający może naliczyć Wykonawcy karę umowną w kwocie 300 zł.
Może to go zmobilizuje w przyszłości do przestrzegania terminu.
Jeśli prześlesz mu faks, to niech Ci potwierdzi jego otrzymanie, jeśli się spóźni i jutro nie dostarczy towaru to nota obciązeniowa i potrącenie z faktury.

Powodzenia

5

I tak jak Arturze mówiłeś, wykręcali sie jak mogli... Ale wysłałam do nich ponaglenie, niech wiedzą, że ze mną to nie przelewka! Pozdrawiam i dzięki za pomoc

6

Tak to już jest z tymi wykonawcami. Najpierw tnie się ceny po palcach, a potem brakuje płynności finansowej albo mocy.

powodzenia

7

niech moc będzie z zamawiaczami.

Tak trzymać nie dać się manewrować wykonawcom. Oni uważają, że w biurach nikomu nie będzie się chciało napisać świstka za jeden czy dwa dni zwłoki.

nora

8

Tak właśnie myślą, jeszcze czasami nawet na zasadzie "uda" jak kelner, uda się, albo nie.

Pozdrawiam