1

Temat: Adaptacja pomieszczeń wraz z wyposażeniem

Proszę o podzielenie się doświadczeniem z zakresu zamówienia dotyczącego robót budowlanych wraz z dostosowaniem i wyposażeniem w sprzęt specjalistyczny.
Przedmiotem zamówienia ma być Adaptacja pomieszczeń na cele pracowni rtg wraz z dostawą aparatu rtg i montażem. Czy warto to zrobić jako jedno zamówienie czy lepiej podzielić na częściowe?

2

Odp: Adaptacja pomieszczeń wraz z wyposażeniem

Nie możesz zrobić adaptacji pomieszczeń, jeśli nie wiesz jaki aparat rtg bedziesz posiadał ze względu na różne konstrukcje i potrzeby takich aparatów.
Zatem:
1) zrobisz to w jednym postępowaniu, ale wtedy będziesz musiał całość zadania powierzyć jednej firmie - większe koszty, bo albo firma budowlana dostarczy aparat ze swoim narzutem, jeśli będziesz wymagał w SIWZ, aby roboty budowlane były wykonywane przez wykonawcę, któremu udzielisz zamówienia (dostawa podwykonawca), albo dostawca rtg narzuci swoje na roboty, gdy będziesz wymagał aby wykonawca, któremu udzielisz zamówienia dostarczył aparat (roboty podwykonawca). W tym przypadku idealnie byłoby gdyby zamówienie otrzymało konsorcjum dostawca rtg + firma budowlana. No i brak dokumentacji ściśle określającej zakres robót brak kosztorysu, co również zapewne podniesie cenę, gdyż wykonawca robót zabezpieczy się przed tym co nie przewidziane (rozliczenie robót ryczałtowe). Jednak szybciej bo jedno postępowanie.
2) rozdzielisz to na dwa zadania i wtedy najpierw musisz wybrać dostawcę rtg, bo on musi podać wymagania dotyczące adaptacji pomieszczeń, a następnie zrobisz dokumentację i wybierzesz wykonawcę robót budowlanych - taniej bo dokładnie i bez narzutów pośrednich, ale pamiętaj o przesunięciu terminu dostawy rtg, bo co zrobisz z aparatem jeśli modernizacja nie zostanie jeszcze zakończona. No i potrzba czasu na przeprowadzenie 2 lub nawet 3 postępowań (dokumentacja projektowa dla adaptacji)
W przypadku podziału dostawę rtg, z uwagi na wartość możesz mieć na podstawie pełnej procedury (art. 11 ust. 8 Pzp), a na roboty budowlane pow. 60 000 euro, bo są to drogie prace.
W jednym postępowaniu masz procedurę pow. 60 000 euro, bo nie ma wówczas  zastosowania art. 6 ust. 2 Pzp lecz art. 6 ust. 3 Pzp, bo adaptacja lub modernizacja pomieszczeń to nie instalacja lub rozmiesczenie dostarczonych rzeczy więc udzielasz zamówienia na roboty, a nie dostawy.

Każda opcja ma swoje wady i zalety. Teraz wybieraj.

Pozdrawiam

3

Artur, serdecznie dziękuję za bardzo dobre sugestie. Będę się nad tym zastanawiać.Pozdrawiam Cię -bg

4

Jeszcze jedno.
Jeśli bardzo zależy Ci na jakości aparat rtg to lepiej to rozdzielić, bo bedziesz miał większe pole manewru, gdyż cena za roboty budowlane nie będzie miała znaczenia przy wyborze aparatu rtg.
Natomiast jeśli Ci na tym nie zależy i masz dość kasy to połącz. Bedziesz miał spokój i załatwisz całość za jednym razem.

Pozdrawiam

5

robiłam postępowania na dostawę rtg wraz z montażem, także CT (tomograf komputerowy).
Z mojego doświadczenia wiem, że nie da się rozdzielić tych dwóch zadań - dostawa i montaż. RTG nowej generacji czy CT są to urządzenia wysokospecjalistyczne, wymagające wyjątkowego zaangażowania specjalistycznego w montażu. Przede wszystkim dostawca RTG nie podejmie się odpowiedzialności jego oddania i uruchomienia, jeżeli nie będzie go montował. Adaptacja pomieszczenia dla zainstalowania aparatu wymga wiedzy fachowej i znajomości zagadnienia nie tylko z zakresu budowlanego, ale także np. prawa atomistyki i wielu innych.
Dostawca odpowiada za uruchomienie, a co za tym idzie montaż, odpowiada także za oddanie do eksploatacji co wiąże się ze zdobycie stosownych zezwoleń i z sanepisu i konsultanta okręgowego, także w związu z tym odpowiada za zrobieie i oddanie projektów powykonawczych zamawiającemu.

Więc, proponuję, jeżeli masz już przeznaczone pomieszczenie dla montażu tego aparatu, należy przygotować mapkę, rysunki, przekoroje i inne budowlane d.... rele do siwz. Sama specyfikacja powinna zawierać wymogi dostawy i wymogi montażu. Powinniście żądać do oferty propozycji rozwiązań montażu czyli tzw. rysunki i plany, które będą podlegaly ocenie. Można też z tego zrezygnować, ale wtedy musicie dokladnie opisać gdzie w pomieszczeniu ma być usytuowany aparat, gdzie będzie stanowisko technika itd..., wejście przed badaniem, wyjście po badaniu - kierownik pracowni diagnostycznej powinien to doskonale opisać bo musi to wiedzieć. Mówi o tym także rozporządzenie MZ w sprawie warunków jakim powinny odpowidać pomieszczenia i urządzeń w placówkach służby zdrowia. smile

powodzenia
nora

6

Nora, dziękuję serdecznie.Napisz proszę ile złozono Ci ofert, gdyż niepokoję się , że może byc problem z Wykonawcami w przypadku połączenia zadań tj. dostawy i adaptacji pomieszczeń.
Pozdrawiam bg

7

Nie masz sie co bać zazwyczaj firmy dostarczające taki sprzęt współpracują z biurami projektowymi i firmami budowlanymi, które są już w tym zakresie niemal wyspecjalizowane.
Na początek musisz wybrać jakiś system rtg, rodzaj aparatu i sprawdzić, kto tego typu aparaty produkuje, jak już to bedziesz wiedział, to napisz.
Aparat aparatowi nie równy.
Jeśli chodzi o szczegółowe warunki i zakres modernizacji to określi go dostawca. Nie chodziło mi o montaż, bo to bez dyskusji musi wykonać dostawca, gdyż udziela gwarancji na urządzenie, ale roboty budowlane tak czy owak i tak on nie bedzie przecież realizował.
Dostawca natomiast musi sprecyzować, jakie i gdzie instalacej, jaka pow. pomieszczenia dla aparatu, co na podłogi i ściany, itp. Jeśli nawet rozdzielisz zadania to musisz w umowie z dostawcą rtg umieścić zapis, że będzie opiniował i uzgadniał dokumentację porojektową z jej wykonawcą oraz nadzorował roboty modernizacyjne i był członkiem komisji odbierajacej elementy i roboty.
Pewnym rozwiązaniem, może być połączenie dostawy z wykonaniem dokumentacji projektowej wraz z odpowiednimi zezwoleniami i uzgodnieniami, przez dostawcę rtg jako elementu nierozerwalnie związanego z dostawą.
Wówczar do SIWZ dołączysz tylko inwentaryzację obiektu przeznaczonego na pracownie rtg i następnie upoważnisz dostawcę do reprezentowania was w celu uzyskania zezwoleń itp. i finito, masz dokumentację, do której nie doczepi się dostawca, bo jest jej autorem. Odpada Ci wówczas postępowanie na dokumentację.
Tak zrobiłem dla systemu RM dla szpitala.

Powodzenia

8

witam, nie masz się co martwić o oferty. Liczba jest uzależniona od opisu parametrów aparatu i w jaki sposób "ograniczyłeś" tym samym dostęp dla innych modeli wink

nora

9

Witam Was,
myślę że przeprowadzę to postępowanie w trybie przetargu ograniczonego.Wiem to juz napewno że koszt sprzętu będzie poniżej 60 tys. ( to ma być używany), a roboty budowlane ok. 500 tys. nazwę to zadanie adaptacja pomieszczeń wraz w montażem apartu rtg. lub wykonanie robót ogólnobudowlanych i instalacyjnych wraz z dostawą i montażem apartu rtg.
NORA napisz mi proszę czy mogę wymagać aby zadanie wykonało konsorcjum z uwagi na fakt, że dostawa może przekroczyć 30 % w przypadku podwykonawcy.
Pozdrawiam Cię BG

10

bg napisał/a:

Witam Was,
myślę że przeprowadzę to postępowanie w trybie przetargu ograniczonego.Wiem to juz napewno że koszt sprzętu będzie poniżej 60 tys. ( to ma być używany), a roboty budowlane ok. 500 tys. nazwę to zadanie adaptacja pomieszczeń wraz w montażem apartu rtg. lub wykonanie robót ogólnobudowlanych i instalacyjnych wraz z dostawą i montażem apartu rtg.
NORA napisz mi proszę czy mogę wymagać aby zadanie wykonało konsorcjum z uwagi na fakt, że dostawa może przekroczyć 30 % w przypadku podwykonawcy.
Pozdrawiam Cię BG

Baaaaaaaaardzo lubię PO. Nie możesz wymagać wykonawstwa przez konsorcjum. Jest to uprawnienie wykonawców - art. 23 - iż mogą składać ofertę wspólną.
Twoje zadanie to dobry opis przedm. zamówienia oraz właściwe postawienie warunków udziału.

nora