1

Temat: Czy to jeszcze wynagr. kosztorysowe

Witam. Zrobił mi sie lekki metlik. PN na RB. Przyjmijmy że mamy dużą nieruchomość i chcemy ją ogrodzić. Dla przykładu mamy na to 100tys. a potrzeba znacznie więdej. Przedmiar kosztorysant zrobił  na te 100 tys co dało np 100 mb płotu. Rrobimy przetarg, wczoraj otwarcie ofert. wynagrodzenie- kosztorys powykonawCzy. Oferta najtańsza na 100 mb-80 tys Czyli 1mb za 800 zł . Dodatkowo znajdujemy jeszcze kolejne 20 tys (razem 40 tys Czyli kolejne 50 mb płotu mozna postawić). I teraz Czy będzie to nadinterpretacja wynagrodzenia  kosztorys. jesli wykonawca zrobi nam te dodatkowe 50mb w ramach tego postepowania (bo wynagrodzenie na podstawie obmiaru) Czy na te 50 mb/40tys zł wypada zrobić nowe postepowanie w trybie WR (uzupełniające przewidziane)?
Jest to moja pierwsza RB z wyn. kosztorys.

2

Odp: Czy to jeszcze wynagr. kosztorysowe

Jak dla mnie to robicie to co było w przedmiarze w przetargu 100 mb. A jesli przewidzieliście zamówienia uzupełniające  w ogłoszeniu i siwz to możecie z nich skorzystać.

3 (edytowany przez Marcel 2010-09-21 19:35:47)

Raczej uzupełniające, chodziarz dało by się też obmiarem wink, ale za dużo troszeczkę było by tego obmiaru.

4 (edytowany przez magi 2010-09-22 13:23:00)

Marcel napisał/a:

wink, ale za dużo troszeczkę było by tego obmiaru.

No własnie też mam troszeczkę takie odczucie. Jednak szefowie jak słysza WR dostaja gorączki. Chyba zaproponuje aby obmiar zrobili do 100 tys. to  będzie juz bliższe pojęcia wynag. kosztorysowego. Resztę postawimy w przyszłym roku nowym przetargiem.

5 (edytowany przez hubal 2010-09-22 17:05:53)

Zaraz, coś tu nie tak.
Przedmiar nie określa przedmiotu zamówienia.
Jeśli zamówienie było określone jako przykładowo: ogrodzenie placu A (całe), to w ramach obecnej umowy można - moim zdaniem - rozliczyć całe dodatkowe miliony złotych i  kilometry (!!!!) dokoła placu A, ale to kwestia szczegółowych zapisów w ogłoszeniu/specyfikacji.

6

No tak, lecz nie sądzę aby była aż taka różnica pomiędzy przedmiarem, projektem, a późniejszym obmiarem!, jeżeli są aż tak kolosalne różnice to nie wiem kto tworzył dokumentację.

7

A na cóż teraz ta wiedza: kto tworzył, czy duża różnica itd. ???

8 (edytowany przez magi 2010-09-22 20:14:10)

hubal napisał/a:

ale to kwestia szczegółowych zapisów w ogłoszeniu/specyfikacji.

a jakie powinny być te zapisy. W ogloszeniu/specyfikacji zapisaliśmy że Z. przewiduje możliwośc zwiekszenia wielkości przedmiotu zamówienia do wysokości środków zabezpieczonych na realizację zamówienia objętego tym postępowaniem.

Jest to I etap, a do zakonczenia całego zadania trzeba jeszcze duzo wiecej kasy-pewnie jeszcze 1-2 Pn na to będą. Teraz po prostu chcemy zrobić jak najwięcej czyli za wszystkie posiadane na ten cel srodki . Pozdrawiam

9

Jakie powinny być zapisy? Ano na przykład takie:

magi napisał/a:

W ogloszeniu/specyfikacji (...) że Z. przewiduje możliwośc zwiekszenia wielkości przedmiotu zamówienia do wysokości środków zabezpieczonych na realizację zamówienia objętego tym postępowaniem.

Takie coś moim zdaniem pozwala na swobodne wykonywanie robót do pełnego wykorzystania posiadanych środków w ramach bieżącej umowy. Pozdrawiam