1

Temat: Wyjaśnienia

Cześć.
Proszę o poradę w takiej oto sprawie- Wykonawca w odpowiedz na prośbę o wyjaśnienie treści oferty przysłał te Wyjaśnienia faxem w ostatni wyznaczony dzień. Wszystko łądnie pięknie.  Problemem jest to, iż Wyjaśnienia podpisał jakiś pracownik którego nie ma w KRS, nie ma pełnomocnictwa. W piśmie jest tylko   " z up. Jan Nowak " Jak to ugryźć?
Co począć ?

Z góry dzięki za wskazówki.

Pozdrawiam.

2

Odp: Wyjaśnienia

Nie uznać, czyli tak jakby nic nie wpłynęło.

3

Można wezwać o wyjaśnienie jeszcze raz w tym samym temacie ?

4

Nie bardzo rozumiem dlaczego nie wolno kogoś upoważnić ?

Wyjaśniać to zawsze można.

5

Właścicielem formy jest pan X. Ofertę podpisał pan Y. W ofercie jest marna kopia pełnomocnictwa TYLKO z parafką pełnomocnika. Wezwałem do uzupełnienia pełnomocnictwa dla pana Y od pana X.
Równocześnie wysłałem prośbę o wyjaśnienie treści oferty. Wyjaśnienia otrzymałem, ale podpisał je pan Z który nie ma upoważnienia (nie wyninka z krs, nie ma pełnomocnictwa, nie jest właścicielem)

Dostałem informację, iż Wykonawca wysłał do nas 2 pełnomocnictwa....
Jedno dla podpisanego na ofercie a drugie dla pana Z

6

W takiej sytuacji dałbym realną szansę pełnomocnictwom na dotarcie do celu, a potem znów zastanowił się.

7

Tak zrobię. Wiadomo, że pełnomocnictwo musi mieć zachowaną formę i nie przesłali go faxem. Jak będę je miał na biurku do wyznaczonego terminu. To będzie ok. Jak przyjdą po terminie to "po ptokach" i odrzucę . Art. 89 ust 1 pkt 8?

8

Tak, 89.1.8

9

Dzięki.

10

Wszystko zależy od intencji zamawiajacego, od tego czy wzywał wykonawcę do złożenia wyjaśnień, aby
a) ten "potwierdził" tok rozumowania zamawiającego, czy
b) ten naprowadził zamawiającego na właściwy tok.

Jeżeli op. b - i zamawiającemu "stała się jasnośc" to nie przejmowałbym sie pismem.