1

Temat: przetarg-sprzątanie

w celu wykazania spełnienia warunkółw z art 22.1 Pzp chciałabym aby wykonawca zatrudnił do realizacji usługi  co najmniej 5 osób.Nie chcę  jednak żądac iminnego wykazu osób o jakim mowa  rozp.  w sprawie rodzajów dokumentów... bo wiem ,że w praktyce rotacja w tym zakresie będzie duża i kazda zmiana  osób pociągałaby za sobą  wiele formalności  , zmianę umowy (jesli w umowie dopuszczę  takie zmainy etc)  .Czy mozna zatem  na potwierdzenie spełnienia warunku o jakim mowa w art 22.1.3. zaządać od Wykonawcy pisemnego zobowiązania ,że do realizacji zamówienia zatrudni nie mniej niz 5 osób. Z doświadczenia wiem,że taki budynek jakim administruję nie da rady dobrze posprzatać mniej osób.

2

Odp: przetarg-sprzątanie

na moje to możesz wymagać żeby zamówienie było realizowane przez min. 5 osób, ale nie jestem pewien czy musi ich zatrudnić (a jak skorzysta z jakiejś agencji pośrednictwa pracy i będzie nimi dysponował do realizacji tego zamównienia, to może realizować Twoje zamówienie czy nie), a ponadto myślę, że warto mieć wykaz listę osób przeznaczonych do realizacji zamówienia żeby wiedzieć czy dana osoba ma prawo u Ciebie przebywać, ale do tego zapisać, że zmiana tej listy osób nie wymaga zmiany treści umowy, lecz ma tylko charakter informacyjny. Ale to tylko moje skromne zdanie i nie mam pewności, że słuszne. Może ktoś bardziej doświadczony się wypowie.

3

Dzięki .Ja się natomiast obawiam czy potencjalny Wykonwca może zaprotestować ,że zamówienie jest w stanie wykonać przy zatrudnieniu np tylko 3-ch osób.A co do tego wykazu  to miałam watpliwość  czy można zażądac oświadczenia -zobowiązania Wykonawcy ,którego nie wymienia Rozp. w spraiwe rodzajów dokumentów...

4 (edytowany przez Marcel 2010-09-21 10:57:47)

Raczej takiego oświadczenia żądać nie można, a jedynie zgodny z rozporządzeniem wykaz osób, ale czy wykaz ten jest potrzeby na etapie składania ofert?, sami musicie zadecydować.

5

Skubidu1 napisał/a:

Ja się natomiast obawiam czy potencjalny Wykonwca może zaprotestować ,że zamówienie jest w stanie wykonać przy zatrudnieniu np tylko 3-ch osób

W sumie to jaka jest pewność, że 3  osoby sprawnie pracujące nie są w stanie wykonać tego samego co 5 wolnych. Jest zamówienie do wykonania i to Wykonawca odpowiada za prawidłowe jego wykonanie, dlatego nie wiem czy jest sens stawiać wymagania co do ilości osób. Co innego, gdy potrzeba obsadzić np. posterunki ochrony, ale co do sprzątania to chyba problem Wykonawcy przy pomocy ilu osób wykona powierzone prace.

6

Oczywiście, stawiasz warunek ile jest czego do posprzątania i tyle, to kiedy i w jakim tempie zostanie to posprzątane do problem Wykonawcy, on ma zadbać aby robota została wykonana w danym terminie, a to czy zatrudni 2 czy 10 osób to już jego sprawa.

7

Dzięki Panowie.Wszystko to racja ale rzeczywistośc jest zupełnie inna. Wykonawcy się zarzekają ,że dadzą radę nawet przez 2-ch pracowników-a real pokazuje ,ze to pobożne życzenia.Miałam juz  kilka takich  Wykonawców ,z którmi potem trzeba się użerać albo wypowiadac im umowę. Każdy pracownik na ogół ma swoje srednie "moce przerobowe (nie wiem czy są w tym  zakresie jakieś normy) i na przykładzie mojego obiektu wiem ,ze mniej niż 5-osób nie da rady ,chocby robili "150 % normy"

8

Borykam się z podobnym problemem, z tym, że przetarg jest większy i większą liczbę osób bym chciała, jestem na etapie SIWZ i wiem, że wykonawca musi zatrudnaic co najmniej 20 osób... W każdym razie jeżeii tego nie wpiszę, przetarg wygra np firma co zatrudnia mniej ludzi, z niższą oferowaną ceną a ja będę wiedziała, ze czeka mnie kolejna przeprawa z tytułu niewywiązywania się z warunków umowy.

9

a może zażądać - z rozporządzenia o dokumentach- paragraf 1 ust 1 pkt  5 - oświadczenie o średnim rocznym zatrudnieniu.

No i wykaz narzędzi i wykonanych/wykonywanych usług.

10

Taki zapis mam tylko teraz jak komisja będzie oceniać warunki udziału w postepowaniu to musi mieć jakis odnośnik, że np do wykonania zamówienia potrzeba co najmniej 20 osób a nie jednej osoby.

11

To chyba wystarczy uściślić ile średnie roczne zatrudnienie ma wynosić czy minimum 10, 15 czy 20 os.

12

no własnie tak zrobiłam ale nie jestem pewna czy  tak można ;-)

13

No najlepiej nie przesadzić z ilością.... tzn mała powierzchnia do ogarnięcia a wymóg 20 ludzi.
Minimum trzeba jednak wskazać smile

14

nio tak wiadome;-) dzięki.