1

Temat: Spółka cywilna a oświadczenie z art. 24.1

Ofertę składa Spółka cywilna. Kowalski upoważnia Nowaka do złożenia oferty przetargowej. W ofercie znajduje się jedno oświadczenie z art. 24.1 (złożone w imieniu obydwu) podpisane wyłącznie przez Nowaka.
Czy wszystko jest ok?

2

Odp: Spółka cywilna a oświadczenie z art. 24.1

Ja żądam od spółki cywilnej , aby każdy wspólnik złożył własne oświadczenie z art. 24 ust 1 i oddzielne z art. 24 ust. 1 pkt 2 (jeśli żądam aktualnego wpisu)

U mnie to wygląda tak:
"2. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, każdy z warunków określonych  w Rozdziale V § 1  winien spełniać co najmniej jeden z tych Wykonawców albo wszyscy ci Wykonawcy wspólnie." - tu są warunki z art. 22

"3. Warunek określony w Rozdziale V § 2 powinien spełniać każdy z Wykonawców samodzielnie (każdy z Wykonawców występujących wspólnie,  oddzielnie musi udokumentować, że nie podlega wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy Pzp)" - tu są warunki z art. 24

3

No dobra, ale czy jeden w imieniu drugiego nie może złożyć takiego oświadczenia, skoro ma stosowne pełnomocnictwo do złożenia oferty (a więc i oświadczeń)?

4 (edytowany przez Bitter 2010-09-24 10:31:57)

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=5746

Zerknij tutaj.

Ciekawe co napiszą inni w tym temacie.

Ps. Jak widzę, że oferta zostala złożona przez s. cywilną to dostaję białej gorączki, bo wiem co moze mnie czekać:)

5

tak, właśnie ostatnio też wzywaliśmy do uzupełnienia dwóch odrębnych oświadczeń

6

Może być jedno oświadczenie lecz podpisane przez każdego ze wspólników.

7

Marcel napisał/a:

Może być jedno oświadczenie lecz podpisane przez każdego ze wspólników.

A jak podpisze tylko jeden ze wspólników również w imieniu drugiego - według mnie nie ma się czego czepiać.

8

Formularz ofertowy, formularz cenowy, za zgodność dokumenty...ale czy oświadczenia, mam wątpliwości

9

Ja osobiście obstaję przy swoim.

10

Bitter napisał/a:

Formularz ofertowy, formularz cenowy, za zgodność dokumenty...ale czy oświadczenia, mam wątpliwości

A jak ofertę składa osoba fizyczna (nie mamy do czynienia ze spółką cywilną), która ustanawia pełnomocnika do złożenia oferty - uważasz, że pełnomocnik nie może złożyć
w imieniu np. właściciela firmy oświadczenia z art. 24.1, 24.1.2?
Przecież po to, m.in został ustanowiony.

11 (edytowany przez Bitter 2010-09-24 12:10:14)

W takiej sytuacji może. Zdarza się, że pełnomocnik  podpisuje oświadczenia i jest ok. Ale to inna sprawa.

Ale Spółka cywilna to jakby= Wykonawca +wykonawca (wspólnie ubiegają się o zamówienie)

12

W przypadku wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia każdy z warunków określonych w art. 22 ust. 1 ustawy Pzp powinien spełniać co najmniej jeden z tych wykonawców albo Ci wszyscy wykonawcy wspólnie. Warunki określone w art. 24 ust. 1 ustawy Pzp powinien spełniać każdy z wykonawców samodzielnie, tym samym oświadczenie z art. 24 ust. 1 ustawy Pzp powinien złożyć każdy wykonawca oddzielnie.

13

AMEN

14

Marcel napisał/a:

W przypadku wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia każdy z warunków określonych w art. 22 ust. 1 ustawy Pzp powinien spełniać co najmniej jeden z tych wykonawców albo Ci wszyscy wykonawcy wspólnie. Warunki określone w art. 24 ust. 1 ustawy Pzp powinien spełniać każdy z wykonawców samodzielnie, tym samym oświadczenie z art. 24 ust. 1 ustawy Pzp powinien złożyć każdy wykonawca oddzielnie.

Co do zasady, to i owszem - ale to nie oznacza, że pełnomocnik nie może złożyć takiego oświadczenia w imieniu mocodawcy.

15

Pełnomocnik może złożyć oświadczenie lecz musi być zaznaczone w imieniu Pana X i Pana Y.