1

Temat: Planowanie

Witam! Mam mały problem. Szykujemy się do planowania. Poniewaz teraz ja muszę się tym zająć chciałem wprowadzić zmiany, mam nadzieje, ze na lepsze. podam jednak dwa przyklady, z ktorymi mam problem:
1. materiały budowlane - uważam, że do planu zamowien grupować należy rodzajem dostaw czy uslug, dlatego chcialem wlozyc do jednego worka np. cegły, cement, ceramika, (cpv 441); śruby, nakrętki, podkładki (cpv: 287); śrubokręty, dłuta (445); gwożdzie, kable (cpv: 284) ponieważ są to dostawy powszechnie dostepne. Do tej pory dzial techniczny mial podzielony plan na wszystko osobno i kupował to do 14000 euro.

2. żywność: herbaty, produkty zbożowe, produkty mleczarskie tez chce wrzucic do jednego worka, bo tez bylo podzielone.

czy mam racje jesli chodzi o takie Planowanie? Przeciez wszystkie produkty są powszechnie dostępne. W zamóieniach siedze 7 lat,a le z Planowanie zawsze mialem klopoty, tylko teraz cale jest na mojej glowie. Pomozcie!

2 (edytowany przez hubal 2010-09-24 18:53:44)

Odp: Planowanie

2. herbaty, produkty zbożowe, produkty mleczarskie  - z reguły bywają dostępne łącznie u jednego dostawcy, zatem łączyć (było dyskutowane parokrotnie.
1. połączyć; byłbym co najwyżej za rozdzieleniem 3 branż: elektrycznej, sanitarnej i konstrukcyjno-budowlanej; w zapytaniu widzę prawie wyłącznie tę trzecią.

3

Mleczarskie chyba można od zbożowych oddzielić.... .

Myślę czy też czasem nie można odzielić narzędzi pracy (śrubokręt) od cementu,cegieł, wapna, itp

W hipermarkecie dostaniecie wszystko:P

4

Ja mam tak
1. budowlane (cegły, cement itp, w tym mat. malarskie)
2. art. elektryczne
3. art. hydrauliczne
4. art. hutnicze (stal, kątowniki, płaskowniki ceowniki itp)

5

My jak na razie żadnego planu nie robimy, i szczerze powiem że im więcej tej "papierologii", tym gorzej.

6 (edytowany przez stary7777 2010-09-23 19:51:33)

Dzięki wszystkim! Hubal identycznie chciałbym zrobić, ale czy wtedy wartość szacunkowa tez ustalam dla trzech branz oddzielnie? Ja chcialem wyodrebnic te branze dla czesci zamowienia, ale wartosc przyjac od wszystkich 3 razem.

Thallium a ty przyjales wartosc  szacunkowa na rok dla kazdej z pozycji osobno? Wlasnie nie rozumiem do konca, ze jak dostane wszystko w hipermarkecie to w sumie dla bezpieczenstwa trzeba laczyc. Tylko jakosc takich rzeczy nie zawsze jest porownywalna do jakosci z wyspecjalizowanych sklepow. A wydawac srodki publiczne niby racjonalnie ale na buble?? sam nie wiem.

7

stary7777 napisał/a:

czy wtedy wartość szacunkowa tez ustalam dla trzech branz oddzielnie?

Chodzi o wartość szacunkową przede wszystkim.