1

Temat: przekazywanie zawiadomień drogą elektroniczną

art. 27.1  mówi o przesyłaniu oświadczeń, wniosków, zawiadomień i informacji drogą elektroniczną.
Ktoś z tego korzysta?
Czy konieczny jest w tym przypadku bezpieczny podpis elektorniczny?
Czy można ewentualnie wskazać co konkretnie może być przekazywane drogą elektroniczną?

2

Odp: przekazywanie zawiadomień drogą elektroniczną

Tak korzystam. Głównie przesyłam informacje z otwarcia ofert, zawiadomienia o wyborze itp. Wg mnie może być bez podpisu elektronicznego. Możliwość żądania bezpiecznego podpisu określa art.27.4. Droga elektroniczna jest wg mnie o tyle lepsza od faksu, że zostaje ewidentny ślad po wysyłce, a z faksem bywa różnie i często nie można doprosić się o potwierdzenie albo niektórzy ściemniają, że faks nie doszedł lub był nieczytelny a skan zazwyczaj jest czytelny wink

3

Potwierdzam powyższe smile

4

Dzięki. Ja zazwyczaj korzystam z faksu, ale ostatnio jeden z wykonawców nie miał faksu i mi się przedłużyło postępowanie. Przy następnym postępowaniu spróbuje maila i zobaczymy co z tego wyjdzie
pozdrawiam

5

Pablo napisał/a:

Droga elektroniczna jest wg mnie o tyle lepsza od faksu, że ... z faksem bywa różnie

Z drogą elektroniczną jeszcze bardziej. Znam ciekawe przypadki: 1) w żaden nie można doprosić się o potwierdzenie odczytania  2) znajoma firma co parę tygodni przeżywa totalną awarię systemu. Ponadto 3) nie ma jasności ile osób może odczytać i co w przypadku ich/jego nieobecności,  4) wyłączony komputer nigdy nie sygnalizuje że czeka poczta, włączony też niekoniecznie, a wyłączanie faksu jest raczej rzadkością.

W efekcie opieramy się na faksach.

6

Ja również wolę faks smile

7

W zasadzie jeśli żądam potwierdzenia przyjęcia przez system to nie zdażyło mi się aby przy procedurach przetragowych ktoś nie przycisnął odpowiedz. W związku z tym wolę e-mail, ale jeśli trzeba to poprawię faksem.

8

W odnienieniu do zawiadomień wysłanych pocztą art. 94 mówi, że czas liczy się od dnia przesłania - czyli żółte zwrotki nie są już najważniejsze?

9

Jak widać nie.