1

Temat: KRS

czy realizując zamówienie na dostawy ciepła w trybie z wolnej ręki mogę żądać dokumentu KRS ? (chodzi mo potwierdzenie tożsamości osoby podpisującej oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu oraz podpisującej umowę)????

2

Odp: KRS

A dlaczego niby nie można?

3

bo rozporządzenie o dokumentach jakich może żądać Zamawiający mowa jest o odpisie aktualnym z właściwego rejestru w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia, a z drugiej strony art. 67 ust. 4 Pzp mówi o tym że zamawiający może odstąpić od stosowania przepisów m.in. 24 ust. 1 pkt. 1-3.
No i jak to ugryźć?

4

????

5

and1 napisał/a:

bo rozporządzenie o dokumentach jakich może żądać Zamawiający mowa jest o odpisie aktualnym z właściwego rejestru w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia

Ale przecież o to chodzi to w czym problem?

6

ale MARCEL jeżeli chodzi o dostawy ciepła to ustawa daje nam możliwość nie "sprawdzania" Wykonawcy pod względem postawienia go w stan upadłości.
Powiem szczerze że KRS potrzeby mi jest jedynie do potwierdzenia upoważnia do reprezentacji a nie niepodlegania wykluczniu w związku z postawieniem w stan likwidacji,
więc na jakiej podstawie mógłbym żądać KRS skoro rozporządzenie wyraźnie mówi ... aktualny odpis w celu potwierdzenia nie podlegania wykluczeniu z powodu postawienia w stan likwidacji.
A może zażądać tylko oświadcznia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu i na tym poprzestać???, no ale KRS przydałby mi się do podpisania umowy.

7

???