1

Temat: sprzątanie-odsnieżanie dachu

Przetarg na sprzątanie obiektu.W zakres zamówienia oprócz sprzatania wewnątrz i na zewnątrz obiektu chcę wrzucic odśnieżanie dachów.Moi szefowie upieraja się,że to jest inny rodzaj usługi niż sprzątanie i lepiej to zlecać odrębnie poza uzp. (wtedy ,kiedy będzie sypało) .Co wy na to? Obawiam się zarzutu podziału zamówienia.

2

Odp: sprzątanie-odsnieżanie dachu

No faktycznie, jest to inny rodzaj zamówienia.

3

Dzięki za zainteresowanie tematem. Ale zgodnie z wieloma publikowanymi interpretacjami dostawy usługi tego samego rodzaju charakteryzują dwie cechy:
1.mają takie same lub  podobne przeznaczenie (a w tym przypaku mają -uporządkowanie dachu obiektu,tak jak odsnieżanie wokół obiektu czy zamiatanie wewnatrz obiektu słuzy utrzymaniu czystości obiektu)
2.dostępne są u jednego Wykonawcy( a wiem,że  niejedna firma sprzątająca takie usługi jest w stanie świadczyć oprócz standardiowego sprzątania)
Nie jestem zatem przekonana  Marcelu czy masz rację.

4

myślę że Marcel ma rację

5

danaug napisał/a:

myślę że Marcel ma rację

Wiedza czy intuicja?

6

Zapewne wiedza wink

7

Lubię odpowiedzi z uzasadnieniem -chocby krótkim, ale jednak uzasadnieniem hmm
Zostaje zatem sama na placu boju z szefami sad

8

Nie poddawaj się tak łatwo. Przypuszczam, że cena ma być ryczałtowa za 1 miesiąc. Przypuszczam, że sprzątanie na zewnątrz dotyczy również zimowego usuwania śniegu. Jeżeli tak to bym to wrzucił do jednego worka. Jak zacznie padać śnieg i trzeba będzie odśnieżyć dach, to się może okazać, że będzie trudno znaleźć Wykonawcę, a i cena może być dużo wyższa, ponieważ to Wykonawcy będą wtedy dyktować cenę oraz termin wykonania. Jeżeli chcesz spać spokojnie, a sądzę, że twój szef też, to proponuje ogłuszając przetarg zrobić to z podziałem na części tj: sprzątanie oraz odśnieżanie dachu, przy czym w przypadku dachu postawić takie warunki, żebyście twój szef i ty mogli spać spokojnie.

9

Dzięki Alex.Widzę ,ze jesteś praktykiem tak ja ja. smile  Mam jescze w pamięci ostatnia zimę i myślę dokładnie tak jak Ty. W ostatnim sezonie to ja "wisiałam na słuchawce " i uprzejmie błagałam Wykonawców aby raczyli odsnieżyć mi posesję. W dachu częsciowo pomogli mi strażacy.Ja wprowadziłam do SIWZ  takie istotne warunki umowy  ,które pozwalają mi ograniczyć-rozszerzyc  zakres zamówienia w sytuacji  nieprzewidywalnych warunków pogodowych.Ilośc odsniezania jednorazowego ,która jest elementem  do obliczenia  całkowitej ceny ryczałtowej    wyszacowałam w przybliżeniu w opoarciu o rok miniony,z zasrzeżeniem że ilośc faktyczna będzie uzalezniona od warunków pogodowych.