1 (edytowany przez mika 8 2010-09-21 09:12:17)

Temat: szacowanie zam. uzupełniajacych ;)

Witam,
w PN, na budowę chodnika, zostało nam pieniędzy i wynikła konieczność wbudowania większej podbudowy na pewnym odcinku tegoż chodnika - wszystkie prace które chcemy udzielić w zam. Uzupełniającym były  w zakresie podstawowym.

Kosztorys przedstawił Wykonawca, na nim podpisał się Nasz Inspektor Nadzoru akceptując go w pełni. Wartość poniżej 14 tys euro, ale prawnik kazał zam uzupełniajace, aby nie było zarzutu dzielenia zamówienia.

Moje pytanie brzmi, czy jeżeli Inspektor zaakceptował kosztorys Wykonnwcy to może on służyć jako kosztorys inwestorski?

Czy w takim przypadku należy zaprosić Wykonawce do negocjacji, i przesłać mu wzór umowy skoro i tak będzie wiemy że akceptujemy kwote podaną przez Wykonawcę?

Pytanie nr 2. W jakim terminie od publikacji ogłoszenia o zamiarze zawarcia umowy - tryb WR- zam. uzupełniające można podpisać taka umowę?

2

Odp: szacowanie zam. uzupełniajacych ;)

czy nikt nic nie doradzi sad

3

Pytanie czy zamówienia uzupełniające zostały przewidziane w SIWZ?

4

Tak zostało przewidziane

5

jako zamawiający jesteś zobowiązany do zastosowania przepisów ustawy Pzp dotyczących:

* opisu przedmiotu zamówienia,
    * szacowania wartości zamówienia, ze szczególnym uwzględnieniem zakazu dzielenia zamówienia na części lub zaniżania jego wartości w celu uniknięcia stosowania przepisów art. 32 ust. 2 ustawy,
    * ustalenia, czy w danej sytuacji mamy do czynienia z zamówieniem uzupełniającym, tj. czy zostały spełnione wszystkie przesłanki określone w art. 67 ust. 1 pkt 6 ustawy Pzp.

Moim zdaniem powinieneś mieć kosztorys inwestorski oraz ofertowy Wykonawcy, ułatwieniem związanym z tym, że planowane przez Ciebie zamówienie uzupełniające nie przekracza kwoty określonej w art. 4 pkt 8 ustawy, jest to, że udzielając go, nie będziesz musiał stosować art. 68 ustawy Pzp.

6

wbpo - Proszę o podpowiedz: ogłosiłam PN na wartość pow. 14 tys.euro, , wartość szacunkowa była na 85 tys a wykonawca złożył ofertę na 40 tys. ,teraz zostało mi 45tys i mam ogłosić przetarg na pozostałą część usług ale nie przewidywałam usług uzupełniających?

7

Więc nie zostaje nic innego jak odrębne- nowe postępowanie.

8

wbpo - ale jakie do 14 tys. euro

9

WBPopole10 napisał/a:

wbpo - ale jakie do 14 tys. euro

Jeżeli wartość zamówienia została ustalona z należytą starannością, i nie zachodzi podejrzenie RNC, to nie widzę przeciwwskazań, aby wydać te pieniądze z pominięciem ustawy.

10

bardzo dziękuję

11

zakup mebli do siedziby głównej i zakup mebli do oddziału w innej miejscowości , czy wartość tych mebli należy z sumować, ustalając wartość zamówienia

12

Zależy, jeżeli chcecie zamówić w tym samym czasie to zapewne może zrealizować zadanie jeden Wykonawca, ewentualnie oferty częściowe.