1

Temat: usługi powszechnie dostępne - pytanko

Mam problem, otóż ostatnio spotkałąm się z interpretacją, że usługi geodezyjne i rzeczoznastwa majątkowego nie maja charakteru usłu powszechnie dostepnych, gdyż ich wykonywanie wymaga posiadanai określonych uprawnień. Czy w takiej sytuacji mozn ana nie  udzielic zamówienia w trybie zapytania o cenę?

2

Odp: usługi powszechnie dostępne - pytanko

Według mnie można. Usługi o których wspomniałaś posiadają ustalone ustaami standardy wykonywania, a każdy rzeczoznawca majątkowy dokona wyceny nieruchomości a geodeta podzieli grunt. Powszechną dostępność należy odnosić do danej branży - w tym przypadku do rzeczoznawców lub geodetów.

3

Ponieważ pytanko jest ogólne zapraszam do dyskusji bo "usługa (dostawa) powszechnie dostępna o ustalonym standardzie" to jest jak sie okazuje jedna z trudniejszych rzeczy do zdefinniowania.

Po pierwsze:

powszechnie dostepna bo dostawców jest wielu? i tym samym moze byc wiele ofert?
a moze powszechnie dostepna z punktu widzenia wykonawcy tzn ze nie trzeba miec specjalnych uprawnien? ( czli agencja ochrony nie jest powszechnie dostepna?)
czy jak bedzie 1 szewc w miescie to usługa jest powszechnie dostepna?

Po drugie:

co to znaczy ustalony standard?
kredytów udziela sie w oparciu o standard tzn prawo bankowe ale kazdy jest szyty na miarę kazdego klienta (za wzgledu na jego wiarygodnośc, historię, biznesplan itp)a więc raczej kredyt nie kwalifikuje sie do tej kategorii.

zapraszam do dyskusji, moze ktos cos znalazł w orzeczeniach lub wyrokach?
bo jest to zmora dla wszystkich i temast ciagle wraca!
dla inspiracji polecam wątek który znalazłem na OWG

http://forum.owg.pl/viewtopic.php?t=3221&highlight=kredyt

4

Leon Z. napisał/a:

zapraszam do dyskusji, moze ktos cos znalazł w orzeczeniach lub wyrokach?
bo jest to zmora dla wszystkich i temast ciagle wraca!
dla inspiracji polecam wątek który znalazłem na OWG

http://forum.owg.pl/viewtopic.php?t=3221&highlight=kredyt

Przyłączam sie do zaproszenia bo moim zdaniem jest to jeden z trudniejszych tematów. Nie spotkałem sie nigdzie z wyczerpującą definicją USłUG I DOSTAW POWSZECHNIE DOSTęPNYCH O USTALONYCH STANDARDACH
są tylko przykłady i intuicyjne rozważania
czy ktos cos znalazł?

5

Nie odważę się. Tam gdzie są koncesje, pozwolenia czy też specjalistyczne uprawnienia nie szaleję.  Są różne metody wyceny i ta sama działka wycenaina przez 5 rzeczoznawców może mieć inne wartości. Co do geodetów też nie jest prosto. Omijam zapytanie o cenę przy tych postepowaniach.

6

Ja "powszechną dostępność" rozumiem: "powszechnie dostepna bo dostawców jest wielu? I tym samym moze byc wiele ofert?" Nie sprowadzałabym powszechnej dostępności określonej usługi do posiadania określonych uprawnień. Zawsze zwracam uwagę czy w danej dziedzinie jest konkurencja czyli wracając do wątku: CZY WIELU GEODETÓW I RZECZOZNAWCÓW OFERUJE SWE USŁUGI?

7

Jest konkurencja. W moim powiecie bierze udział ok 8 rzeczoznawców 9 ( z terenu powiatu) oraz specjalistyczne firmy. Jezeli chodzi o geodetów jest podobnie. Ale ilość ofert zawsze odzwierciedla sytuację na rynku - jest praca = nie ma ofert. A co do uprawnień hmm. Od 2004r. pytam o rzeczoznawców majatkowych i geodetów praktycznie każdego szkoleniowca. Jakoś nie uzyskałem jeszcze opini. Ani na tak ani na nie. Ot jakoś tak. A swego czasu po wejsciu PZP sam Dyrektor UZP - jego wydział pisał te przepisy - nie miał czasu i jakos się rozeszło po kościach. Wg mnie odpowiedź jest trudna i polega na zrozumieniu przedmiotu zamówienia. Jezeli geodeci muszą mieć uprawnienia w zakresach od do cztery i praca jest ich mierzalna to rzeczoznawcy majątkowi posługuja się różna metodologią badań i wyniki ich pracy mogą się różnic. Przykłady były - różne- wycena zakłądu do sprzedaży różniłą się o xxx i prokurator się tym interesował. Nie będąc pewien tej powszechnosci i ustalonych standartów robię to jako przetargi nieograniczone.

8

a co  z dostawami np. śmieciarki, samochód dostawczy czy wóz asenizacyjny, czy to są żeczy które kwalifikują sie do "zapytania o cene"?

9

A moim zdaniem na szczęście nie ma sztywnej definicji usług powszechnie dostępnych (...).  I nie nalezy w związku z tym oczekiwać jednoznacznych odpowiedzi na pytania takie, ja te tutaj. Odpowiedź powinien znać sam Zamawiający - on zna rynek, swoje oczekiwania, potencjalnych wykonawców.

10

czy usługi projektowe można zaliczyć do usług powszechnie dostępnych i przeprowadzić zapytanie o cene, poniżej progów UE

11

Usługi projektowe nie są usługami powszechnie dostępnymi o ustalonych standardach jakościowych.
Zobacz "Informator UZP" Nr 3 (marzec) 2010 - "Przesłanki wyboru trybu zapytania o cenę - przykłady nieprawidłowości wykrywanych w toku kontroli przeprowadzanej przez Prezesa UZP".