1

Temat: Wartość w umowie.

Czy umowa na dostawy ciepła zawarta w trybie WR musi określać Wartość przedmiotu zamówienia w okresie jej obowiązywania.
Wydaje mi się, że nie muszę robić takiego zapisu bo rozliczenia za zużytą energię odbywają się na podst. obowiązującej taryfy (zresztą zatwierdzonej przez Prezesa URE) i wskazań urz. pomiarowych, więc jak tu wpisać Wartość.

2

Odp: Wartość w umowie.

może ktoś podpowie

3

and1 napisał/a:

rozliczenia za zużytą energię odbywają się na podst. obowiązującej taryfy (zresztą zatwierdzonej przez Prezesa URE) i wskazań urz. pomiarowych

zostaw w umowie taki zapis-jest właściwy.

4

Dzięki Madziulku:)

5

Też tak mam, ale po czasie zastanawiam się jaką kwotę wpisać do sprawozdania rocznego?

6

Ale tak zdrowo rozsądkowo to jak można wpisać wartość w umowie i się w ten sposób ograniczyć, a powiedzmy, że będzie sroga zima i "wyczerpie" sie nam kwota określona w umowie... i co wtedy kolejny raz tryb z wolnej ręki z "monopolistą" trochę to nie racjonalne.
A pytanie jeszcze do was mówimy oczywiście o umowach zawartych w trybie z wolnej ręki???
Czyli jedynym rozwiązaniem pozostaje pominięcie takiego zapisu w umowie i jedynie określenie sposobu wyliczania wartości każdorazowego miesiąca świadczonej usług na podstawie wskazań urządzeń pomiarowych - zgodnie z obowiązującą taryfą.

7

axelpl napisał/a:

Też tak mam, ale po czasie zastanawiam się jaką kwotę wpisać do sprawozdania rocznego?

Może po prosu wyliczoną na podstawie zapłaconych faktur, w rocznym okresie.

8

a jak pozostali odnoszą się do zakupu energii?

9

Może Hubal coś podpowie?:)

10

Hubalowi w niczym dotychczas nie przeszkadzał brak całkowitej kwoty w umowach.
Jednak wokół nas roi się od takich, którym wiele przeszkadza, w efekcie czasem jesteśmy zmuszani do różnych rzeczy.

11

Wracam do tematu.
Co wpisać w ogłoszeniu o udzieleniu zamówienia publicznego Sekcja V.4 informacje o cenie wybranej ofery, w sytuacji gdy w umowie jest zapis rozliczenia za zużytą energię odbywają się na podst. obowiązującej taryfy (zresztą zatwierdzonej przez Prezesa URE) i wskazań urz. pomiarowych, bez podania całkowitej kwoty w umowie????
Szacunkową wartość zamówienia (bez VAT)???

12

Należało by przeliczyć kwoty jednostkowe za cały okres realizacji zamówienia i wpisać ogólną kwotę, takie info otrzymałem z siedziby UZP, a może inni doradzą coś innego?

13

Tak tylko jeżeli rozliczenia mają odbywać się na podstawie wskazań poboru z urządzenia pomiarowego to jak to wyliczysz. Jednego miesiąca można zużyć tyle i tyle a drugiego, że jest np. cieplej o połowe mniej.

14

???

15

Wpisz szacunkową wartość - na dzień zawarcia umowy.

16

Dzięki MIRAS