Temat: podpis
Mam pytanie.
Jedyna złożona oferta. Wykonawca osoba fizyczna. Na ofercie pieczątka firmowa , w której treści znajduje się nazwisko i imię właściciela oraz podpis (ale nie za bardzo nieczytelny).
Czy można takie coś przyjąć?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Mam pytanie.
Jedyna złożona oferta. Wykonawca osoba fizyczna. Na ofercie pieczątka firmowa , w której treści znajduje się nazwisko i imię właściciela oraz podpis (ale nie za bardzo nieczytelny).
Czy można takie coś przyjąć?
Tak. Na potwierdzenie Wyrok KIO z dnia 17 sierpnia 2010 r., sygn. akt KIO/1634/10:
"Podpisem jest podpis w rozumieniu art. 78 § 1 Kodeksu cywilnego. Przepis ten wymaga, aby podpis był własnoręczny, jednak nie zawiera wymogu, aby był czytelny. Wystarczy zatem, iż jest to znak pisarski umożliwiający identyfikację osoby, od której pochodzi, przynajmniej według takich kryteriów, jak cechy indywidualne i powtarzalne. Chociaż podpis nie musi być sporządzony czytelnie, to powinien odzwierciedlać cechy charakterystyczne dla osoby, która go składa i tym samym -wskazywać na tę osobę (postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 17 czerwca 2009 r., IV CSK 78/09). Tym samym w praktyce obrotu uznaje się za ważny podpis nie tylko podpis imieniem i nazwiskiem lub podpis samym nazwiskiem, lecz także - i najczęściej - skrót podpisu (?podpis nieczytelny?), którego wystawca zwykle używa przy podpisywaniu dokumentów i który jest ?godłem? jego podpisu (uchwała SN z 28 kwietnia 1973 r. III CZP 78/72). Istota ważnego podpisu tkwi zatem w tym, aby był on własnoręczny i umożliwiał identyfikację osoby składającej podpis. W ocenie Izby w stanie faktycznym niniejszej sprawy identyfikacja osoby dokonującej potwierdzenia za zgodność z oryginałem nie powinna budzić wątpliwości, a zarzut Zamawiającego sprowadzający się de facto do niezamieszczenia pieczątki imiennej przy podpisie nieczytelnym stanowi przejaw nadmiernie formalistycznego podejścia przy badaniu ofert. Ewentualne wątpliwości mogły być wyjaśniane w drodze przewidzianej ustawą Pzp".
A, gdy mam wątpliwości kto podpisał ofertę? Wykonawca już wcześniej brał udział w innych postępowaniach i taki nieczytelny podpis stawiał jego pełnomocnik.
Co mogę zrobić?
a czy musisz wnikać w to czyj to jest podpis? przecież jak wyślesz zawiadomienie o wyborze oferty to właściciel zareaguje jakby oferta została złożona bez jego wiedzy.
myślę, że nie jesteśmy śledczymi aby się bawić w takie wnikanie. bo tak to musiałbyś mieć bazę wzorów podpisów i je porównywać. jak ci nie daje spokoju to zapytaj właściciela czy to on podpisał ofertę i tyle.
Wykonawca pewny i sprawdzony w boju, ale chciałbym mieć wszystko ok w papierach,
myślisz, że kontrolujący wpadnie na pomysł, ze podpis może nie być właściciela? chyba z cba musiałby być.
Lecz jeżeli faktycznie nie ma takiej pewności, zostaje wezwanie do złożenia wyjaśnienia w tej sprawie.
art. 87 ust 1? W nim jest mowa tylko o wyjaśnienie treści oferty.
87.1 będzie odpowiedni.
a czy musisz wnikać w to czyj to jest podpis?
To jest pewien problem. Jeśli dokument podpisuje osoba nie niewłaściwa, to dokument (tu: oferta) jest nieważna. Czyż musimy zawsze zakładać, że podpis jest właściwy? Tu mamy przykład podpisu osoby prawdopodobnie nieuprawnionej i nieważności oferty.
Sprawa zdecydowanie do wyjaśnienia.
przecież jak wyślesz zawiadomienie o wyborze oferty to właściciel zareaguje jakby oferta została złożona bez jego wiedzy.
Jak znam życie, to raczej nigdy!
dzięki
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc