1

Temat: cena oferowa brutto cyfrą i słownie

cena jest ryczałtowa. W opisie sposobu obliczenia ceny  napisałam: wykonawca obliczoną cenę ofertową wpisze cyfrą zgodnie z formularzem oferty.
A wykonawca formularz ofertowy przerobił sobie z pdf na word i dopisał słownie cenę ofertową. i w dodatku pomylił się w groszach - cyfrą jest 5 127,41 zł natomiast słownie: ...71/100.  Czy ten błąd mogę poprawić na podst. art. 87 ust. 2 pkt 1) oczywiste omyłki pisarskie? czy wezwać do wyjaśnień? Zaznaczam, że to jest oferta najkorzystniejsza, jak również chciałam tylko liczbą a nie słownie. Zapraszam do dyskusji.

2

Odp: cena oferowa brutto cyfrą i słownie

Jeżeli będziesz w stanie stwierdzić, że pomimo zaistniałej rozbieżności w cenie ofertowej cena podana liczbą lub słownie nie budzi wątpliwości, możesz poprawić zaistniałą omyłkę jako oczywistą omyłkę pisarską. Tym bardziej że za oczywistą omyłkę pisarską uznaje się również tę, która nie jest widoczna w treści samego formularza ofertowego, a wynika z porównania pozostałych dokumentów stanowiących zawartość oferty (wyrok KIO z 6 marca 2009 r., sygn. akt KIO/UZP 215/09).

3

Dzięki Marcel, też tak myślę i czytałam wyrok 215/09 (do czasu, kiedy  Kierowniczka kazała mi wziąć pod rozwagę art. 87 ust. 1 żądać wyjaśnień dot. treści złożonych ofert.). W tym wyroku jest mowa porównaniu pozostałych dokumentów stanowiących zawartość oferty.A ja mam do czego się odnieść? do opisu sposobu obliczenia ceny w SIWZ, gdzie napisałam: wykonawca obliczoną cenę ofertową wpisze cyfrą zgodnie z formularzem oferty.
A co do wyjaśnień to mogę go pytać jaką cenę wybiera, przecież to nie negocjacje! Przytaknijcie lub zanegujcie moje wywody.

4

Raczej pytać nie wolno jaką cenę wybiera!, proponuję poprawić.

5

Poprawić (jeśli się da) i powiadomić o poprawce - wtedy właśnie wykonawca wybiera.