Temat: brak pełnomocnictwa do pełnomocnictwa i inne
witam
co zrobić żeby nie wykluczyć wykonawcy?
1. wykonawca na wezwanie uzupełnił pełnomocnictwo do przetargu ale podpisane przez prokurenta, który nie może takiego pełnomocnictwa udzielić ponieważ w krs jest reprezentacja jednoosobowa prezeza zarządu:
a. czy poprosić o wyjaśnienie z art. 26 ust. 4 w temacie czy pan prokurent posiada pełnomocnictwo do udzielania pełnomocnictw podpisane przez prezesa zarządu z lekkim zasugerowaniem żeby je przesłał wraz z odpowiedzią ?
b. czy wezwać do uzupełnienia - wątpliwość jest w tym względzie czy mogę to zrobić ponieważ dotyczy to jakby tego pierwszego pełnomocnictwa więc jakby dwa razy o to samo.
2. znajoma komisja przetargowa wezwała wykonawcę do uzupełnienia dokumentów w tak durny sposób ża pewnie jak to ktoś przeczytał to miał się z czego pośmiać. wykonawca oczywiście nie odpowiedział (i mu się nie dziwię). rzecz dotyczyła doświadczenia i referencji. dla mnie było to niepotrzebne działanie ponieważ informację na temet umowy i inwestycji którą wykazywał wykonawca można było spokojnie wyciągnąć z internetu bez wzywania go do czegokolwiek. w postępowaniu jest wadium więc wiadomo. I teraz pytanie:
czy można na etapie badania ofert (bo jest to w dalszym ciągu badanie) uznać błąd komisji i podjąć decyzję po wystąpieniu nowych okoliczności na podstawie których wykonawcy nie zostanie zabrane wadium a on sam jednak spełni warunek? osobiście jestem bardzo ostrożna jeżeli chodzi o wykluczanie wykonawców i zanim o coś poproszę wykonawcę to sobie próbuję potwierdzić we własnym zakresie ale tam się stało bo ludzie mało doświadczeni.
za podpowiedzi z góry dziękuję