1

Temat: Wójt chce aby przeprowadzić mu postępowanie... za ile????

Na pewno niektórzy z was mają jakieś doświadczenie w interesującej mnie sprawie. 
Jak myślicie ile kosztuje przeprowadzenie postępowania o zamówienie publiczne od wszczęcia do momentu podpisania umowy?? Dokumentacja projektowa, kosztorysy inwestorskie są  ... kwestia wyłącznie przeprowadzenia postępowania.

Zawsze znajomym w okolicznych gminach pomagałem za darmo ale też nie oficjalnie, tym razem Wójt ma sporą inwestycję ponad 3mln złotych i chce oficjalnie żebym był w składzie komisji - jako przewodniczący.  Tak naprawdę mam zrobić wszystko sam.

Wójt chce to zrobić na umowę zlecenie.

Jakieś doświadczenia drodzy forumowicze??

2

Odp: Wójt chce aby przeprowadzić mu postępowanie... za ile????

Rozumiem, że nikt nie chce się chwalić 8-))

Oczywiście wartość inwestycji jej złożoność oraz udział środków zewnętrznych podbija cenę.
Dzisiaj się dowiedziałem od znajomych, że za prościutki przetarg jest 2-3 a skomplikowane inwestycje sięgają nawet do 7-8. Oczywiście mowa o tysiącach i kwotach netto.

Szczerze powiedziawszy takie ceny mnie zaskoczyły. Dużo sobie liczą.

3

czy ja wiem czy dużo? trochę roboty jest no i odpowiedzialność jako przewodniczący.

4

Tak właśnie sobie pomyślałem, że zasadniczo takie ceny chyba wynikają z tej odpowiedzialności. Zasadniczo nikogo nie ma w gminie kto ma jakiekolwiek pojęcie o uPZP stąd w zasadzie każda decyzja dotycząca postępowania ma pochodzić od takiej osoby a Kierownik Zamawiającego wszystko mu podpisze.

Na pewno szad są i wyższe stawki ja mam porównanie jedynie jeżeli chodzi o tzw. "ścianę wschodnią" dla tych gmin takie kwoty nie są małe.

5

Musisz też wziąć pod uwagę, że jeśli dostaniesz takie pełnomocnictwo to odpowiadasz również karnie z ustawy o finansach publicznych. Cena do przyjęcia i nie za mała.