1

Temat: Szacowanie zamówienia w częściach

Wartość szacunkowa zamówienia na czesc A i B wynosi odpowiednio 60000 zł i 20000 zł. W wyniku przeprowadzenia procedury wyłoniono wykonawce na czesc A natomiast na czesc B nie złożono żadnej oferty.
Czy wszczynając kolejne postępowanie na część B (20000) zamawiający zobowiązany jest do stosowania przepisów Pzp czy może to zrobić z zastosowaniem wew. procedur (do 14000 euro)

2

Odp: Szacowanie zamówienia w częściach

To zależy od rodzaju zamówienia. Jeżeli oba zadania stanowiły ten sam rodzja zamówienia  a z jakiś przyczym zamawiajacy wprowadził części to na te druga część również trzeba zastosować PZP. A jak ta druga nirozstrzygnięta częsć stanowi inny rodzaj zamówienia i jego wartość jest do 14 tys euro - to niestosuje pzp.

No chyba że ten rodzaj z drugiej częśći, był juz wcześniej traktowany jak powyżej 14 tys euro.

3

Chodzi o remont drogi na dwóch różnych odcinkach

4

Bez wahania przeprowadzić procedurę adekwatnie do wartości zamówienia w tym wypadku do części B, czyli poza ustawą Pzp.

5

A jak do tego odnieść treść art. 6a Pzp.
Ja spotkałam się z teorią, że w przypadku gdy np. jedna z części zamówienia nie jest rozstrzygnięta - np. brak ofert i jej wartość nie przekracza 14. tys euro to wówczas można nie stosować ustawy.

6

No przecież o tym piszę powyżej, skoro nie przekracza nie stosuje się reżimu ustawy.

7

nie tak prędko, jeśli było to zadanie dofinansowane jednym projektem i z jednego źródła to przepisy obowiązują dla każdej części jako całości i należy stosować

8

Jeżeli jest dofinansowane, to już troszeczkę zmienia postać sprawy, i wtedy należy uważać.

9 (edytowany przez jarosław 2010-10-07 11:20:32)

Czyli szacując ponownie zamówienie którego przedmiotem jest jedynie część B mogę przyjąć że wartością szacunkową jest 20000 a nie 80000 (po dodaniu części A)?

To nie jest zamówienie unijne

10

Tak.