1

Temat: rozwiązanie umowy: nowy przetarg czy wykonawca następny w kolejce?

Witam!
Dostawca ma termin umowny dostawy opału 3 dni od otrzymania zamówienia. Wysłaliśmy zamówienie, minęło 9 dni, zaniepokojeni zadzwoniliśmy i otrzymaliśmy informacje że opału nie ma bo samochody stoją w  kolejce w kopalni, może dostarczą w przyszłym tygodniu.
Pytanie: czy możemy rozwiązać umowę ze względu na rażące naruszenie umowy (opóźnienie, poza tym wykonawca nas o tym opóźnieniu nie powiadomił).
Pytanie 2: czy musimy ogłaszać nowy przetarg jeśli rozwiążemy umowę?

2

Odp: rozwiązanie umowy: nowy przetarg czy wykonawca następny w kolejce?

1. To zależy najpierw od konkretnych zapisów umowy, następnie specyfiikacji. Sprawa zerwania jest zawsze na tyle ciężka, że najlepiej dać ją w ręce prawnika na miejscu.

2. A czyż widać jaką inną możliwość?

3

mam podobny problem umowa podpisana brak jakiegokolwiek kontaktu z wykonawcą ) nie odbiera tel nie odpisuje na meile, chyba udamy sie do niego osobiscie)
mija termin wykonania zamówienia a tu CISZA
i też nie wiem co dalej z tym zrobić.jedyny pomysł to kolejne postepowanie ale gonią nas terminy

4

Nowe postępowanie, a dla "Wykonawcy", kary umowne, lub jeżeli było wymagane zabezpieczenie do zabrania.

5

sprawa nadaje się zapewne do sądu bo skoro brak kontaktu to nie łatwo bedzie wyezgekwować nalezna kwotę i niestety jak napisał Marcel nowe postepowanie.
zastanawiam się tylko po co tacy wykonawcy biorą udział w przetargach i podpisuja umowy skoro nie chcą potem zrealizować zamówienia?
Natasza i Asiek mam nadzieję, że poinformujecie nas jak sprawa się potoczyła

6 (edytowany przez Marcel 2010-10-11 13:41:47)

nely napisał/a:

zastanawiam się tylko po co tacy wykonawcy biorą udział w przetargach i podpisuja umowy skoro nie chcą potem zrealizować zamówienia?

Oj, zdziwiłabyś się jakie są odpowiedzi wykonawców na takie pytania smile