1

Temat: Referencja

Witam, trwa badanie ofert, wykonawca z najkorzystniejszą ofertą złozył referencje gdzie
- wyszczególniono co,kiedy i dla kogo robił itp
- Na końcu jest lakoniczny zwrot _ Zlecone roboty zostały wykonane i odebrane

Czy- wykonano i odebrano- spełnia warunek uznania tych referencji???.

2

Odp: Referencja

Pewnie że tak.

3

Ja też jestem tego zdania, niestety siedzę z szefem i radca prawnym (oboje nie maja pojęcia o pzp- brakuje im słów należycie, prawidłowo wykonane itp) , koniecznie chcą wezwać wykonawcę do uzupełnienia, lub poprosić o wyjasnienia gmine która te lakoniczne referencje wystawiła. Czy może ktos podrzucić wyrok KIO ze referencje to nie koncert życzeń. Niestety od misiąca nie mam dostepu do wyszukiwarki KIO, pożałowali na przedłuzenie abonamentu.
Bez podparcia wyrokiem  chyba ich nie przekonam?!?!  Pozdrawiam

4

To niech szef z radcą się dokształcą.

5

magi napisał/a:

- Na końcu jest lakoniczny zwrot _ Zlecone roboty zostały wykonane i odebrane

jak dla mnie to zdanie ma pozytywny wydżwięk smile

6

Zgadza się , referencje do uznania.

7

Marcel może sobie uznawać, jednak tu jest problem innego rodzaju.
Kierownik z radcą mają zrozumiałe wątpliwości i głosowanie na forum tak/nie nie ma znaczenia.
Może być tak, że wykonawca z wielkim wysiłkiem obu stron wreszcie kończy zadanie, może zamawiający jest zmuszony w pewnym momencie uznać roboty za odebrane, może pilą go wymagania sponsora lub budżetu, może w momencie odbioru wad wyliczono bez liku, może wykonawca przekroczył wszelkie terminy, może ma zapłacić kary umowne... - w takiej sytuacji nie można chwalić, że wykonał należycie, ale poświadczenie wykonania trzeba wystawić.

Tak więc samo potwierdzenie wykonania nie oznacza, że było ono należyte.

Ja bym radził porozmawiać nieoficjalnie z tamtym inwestorem i wybadać co należy, a potem dopiero albo uznać, albo wzywać do uzupełnienia - z przekonaniem że uzupełnienie raczej nie nastąpi.

8

Niech oceniają jak chcą, ja z tematu wnioskuję że są one w porządku.

9

Duże prawdopodobieństwo, że wniosek jest prawdziwy, jednak zarówno w logice jak i w stosowaniu prawa trzeba mieć pewność, a tu pewności nie ma.

10

telefonik dla spokojności i wsio będzie  jasne smile

11

hubal napisał/a:

Tak więc samo potwierdzenie wykonania nie oznacza, że było ono należyte.

a to w takim razie powodzenia w dowodzeniu w oparciu o art 6 KC wink

12

Takich referencji bym nie uznała.

W celu potwierdzenia posiadania wiedzy i doświadczenia zamawiający może żądać wykazu + dokumentu, że wykazane w wykazie usługi, dostawy zostały wykonane należycie (w przypadku robót budowlanych - potwierdzających, że roboty te zostały wykonane zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończone)

Tak więc moim zdaniem to wykaz musi zawierać wszystkie wymienione w rozporządzeniu informacje, tj. rodzaj, wartość, daty i miejsce wykonania, odbiorców,

dokument potwierdzający ma potwierdzać to co napisano w rozporządzeniu, tj. że roboty te zostały wykonane zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończone, lub że usługi, dostawy zostały wykonane należycie.

oczywiście dobrze jest jeśli referencje zawierają inne informacje, które pozwolą z całą pewnością stwierdzić, że dotyczą konkretnych, ujętych w wykazie dostaw, usług czy robót budowlanych, np. data, wartość itp.

Samo stwierdzenie, że roboty zostały wykonane i odebrane to za mało!

Możliwa jest np. sytuacja, że Wykonawca owszem wykonał zamówienie, ale z miesięcznym opóźnieniem. czy to oznacza, że wykonał je należycie?? NIE !

Zamawiający  wystawił więc referencje stwierdzające wykonanie, ale kolokwialnie ujmując nie pochwalił go, nie polecił;p

Czytając komentarze i odpowiedzi na pytania na stronie UZP można spokojnie stwierdzić, że istotne jest, aby z referencji wynikało "należyte wykonanie". A nie, że sumiennie, terminowo.

Jeśli chodzi o referencje dla robót budowlanych odsyłam jeszcze koniecznie na stronę UZP:

http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;713;czy_za_%E2%80%9Ezgodne_z_zasadami_sztuki_budowlanej%E2%80%9D_i_%E2%80%9Eprawidlowo_ukonczone%E2%80%9D_mozna_uznac_zamowienia,_dla_ktorych_referencje_zawierac_beda_dotychczasowe_sformulowanie_%E2%80%9Enalezycie_wykonane%E2%80%9D?.html

W konkretnym przypadku: jeśli wykaz zawiera więcej pozycji niż wymagaliśmy, do których załączone są referencje i te pozycje wystarczają do potwierdzenia spełniania warunku udziału w postępowaniu - zostawić jak jest.
Jeśli konieczne jest wykazanie się jeszcze jedną usługą - wezwać do uzupełnienia albo o inny dokument dla tych usług/robót/dostaw albo o uzupełnienie wykazu o jeszcze jedną  pozycję + referencje dla niej. Ważne tylko żeby nowa pozycja obejmowała dostawy/usługi/roboty wykonane przed upływem terminu składania ofert!

13

Stanowisko janeg jest zbliżone do mojego, jednak oboje trochę zapomnieliśmy się wspominając o ?należytym wykonaniu?. To dawny zwrot, teraz tylko retoryczny, zaś w referencjach trzeba pilnować owych ?zasad sztuki budowlanej? i ?prawidłowego ukończenia?.

Przy okazji: popularne określenie ?sztuka budowlana? wreszcie powinna całkiem ZNIKNĄĆ
z naszego języka.   Budownictwo nie jest rodzajem sztuki  !!!

14

hubal napisał/a:

Stanowisko janeg jest zbliżone do mojego, jednak oboje trochę zapomnieliśmy się wspominając o ?należytym wykonaniu?. To dawny zwrot, teraz tylko retoryczny, zaś w referencjach trzeba pilnować owych ?zasad sztuki budowlanej? i ?prawidłowego ukończenia?.

Przy okazji: popularne określenie ?sztuka budowlana? wreszcie powinna całkiem ZNIKNĄĆ
z naszego języka.   Budownictwo nie jest rodzajem sztuki  !!!

Nie zapomnieliśmy się - jak pisałam na początku - początek mojego poprzedniego posta - "w przypadku robót budowlanych - potwierdzających, że roboty te zostały wykonane zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończone"

"należyte wykonanie" odnosi się tylko do dostaw i usług

15

No to niech będzie, że samodzielnie się zapomniałem.

16

Witam, obecnie wysłalismy o wyjasnienia (drobne rozbieżności między wykazem a refer) i chyba zaliczymy taka referencje. Pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi.

17

Też bym zaliczył.

18

Witam..... i niestety wracam do powyzszego watku. W firmie postanowili sami być od ZP (jestem na chorobowym) i wezwali wykonawce do uzupełnienia ww. referencji -to pierwszy błąd, jesli juz powinni zacząc od wyjasnień. Drugi błąd wyznaczyli tylko trzy dni na uzupełnienie-wykonawca spoza naszego miasta, porozumiwanie listownie. Oczywiscie do wyznaczonego terminu W. nic nie złożył. Dodatkowo W. zadzwonił ze z powodu nieobecności dzisiaj dopiero odebrał korespondencje.  Na dodatek w wezwaniu zrobili jeszcze dwa blędy co razem daje duze szanse W. przy odwołaniu.Jest to najkorzystniejsza oferta. Macie może jakieś propozycje rozwiazania tematu oprócz wyklucz/odzrzuc. Pozdrawiam

19

No to klops, teraz to już wielkiego wyjścia z sytuacji nie ma.

20

Sprawa jest analizowana i padaja takie propozycje
1. Przywrócic termin do uzupełnienia uznajac ze pierwitny termin był za krótki + pismo W. o nieobecnosci
2. Zwrócic sie do wystawcy podwazanych referencji o wyjasnienia, w przypadku pozytywnej odpowiedzi dać wykonawcy spokój i wybrac jego ofertę
Czy będzie to wyjscie z sytuacji?
Ewentualne odwołanie może spowodować ze z powodu zimy roboty (w 100% zewnetrzne)nie zostana w tym roku zakończone a to= duze problemy dla firmy

21

ad1 - nie da rady
ad2- możliwe

22

ad. 1 nie da rady
ad. 2 raczej też nie da rady.
bo niby na jakiej podstawie Z. żąda od podmiotu trzeciego jakichś wyjaśnień/dokumentów?
Z. może oceniać ofertę tylko na jej podstawie (dokumentów jakie się na nią składają, wymaganych przez Z.) + dokumentów żądanych uzupełnionych

skłaniam się więc do odrzucenia drugiej możliwości

nie oznacza to jednak, że jestem za wykluczeniem W.
myślmy dalej, może jednak uda się uratować ofertę, w dodatku korzystną

Z. dał ciała;/

23

magi napisał/a:

Drugi błąd wyznaczyli tylko trzy dni na uzupełnienie-wykonawca spoza naszego miasta, porozumiwanie listownie.

Fakt - to błąd, zatem trzeba go naprawić. Konkluzja: ad. 1 - wezwać ponownie.

24

janeg napisał/a:

Z. dał ciała;/

Tak i to do kwadratu, ale cóż nie słuchano nie pytano madrzejszego wink

Miras ponowne wezwanie rozumiem ale gdzies -w wezwaniu, notatce słuzbowej-uzasadniac dlaczego ponowne wezwanie??

25

Można w notatce. Ewidentnie taki krótki czas na uzupełnienie to naruszenie zasady równego traktowania etc. przez zamawiającego. Obowiązkiem zamawiającego jest usunięcie tego naruszenia. Zatem ponowne wezwanie jest jak najbardziej uzuasadnione.