1

Temat: wykluczenie podwykonawców

Mam pytanie dotyczące art. 36 ust. 5 - (...) ze względu na specyfikę przedmiotu zamówienia zamawiający zastrzeże w SIWZ, że część lub całość zamówienia nie może być powierzona podwykonawcom. Czy to zamawiający sam ustala specyficzność przedmiotu zamówienia i wg własnego uznania może zakazać powierzenia prac podwykonawcom?

2

Odp: wykluczenie podwykonawców

To zależy jaki jest charakter zamówienia, faktycznie musi być taka specyfika zamówienia aby nie dopuszczać podwykonawców, a decyduje o tym sam Zamawiający, a już czy oceni to we właściwy sposób to już inna kwestia.

3

Obsługa szaletu miejskiego.

4

A podwykonawca nie może obsługiwać?

5

Wolelibyśmy wykonawcę a nie podwykonawcę. Chodzi mi właśnie o to czy my sobie możemy "chcieć" tak po prostu bo nam jest łatwiej i wygodniej. Czy musimy to komuś uzasadniać.

6

A dlaczego nie chcecie podwykonawcy?
Ja nie widzę przeciwwskazań do obsługi szaletu przez podwykonawcę

7

zuk napisał/a:

Wolelibyśmy wykonawcę a nie podwykonawcę. Chodzi mi właśnie o to czy my sobie możemy "chcieć" tak po prostu bo nam jest łatwiej i wygodniej. Czy musimy to komuś uzasadniać.

Taka zachcianka to za mało. O tym decyduje specyfika przedmiotu zamówienia, co w wielu przypadkach nie jest łatwe do ustalenia. A uzasadnienia zawsze może domagać się kontrola.

8

Raczej taki przedmiot zamówienia nie przesądza o tym aby nie dopuścić podwykonastwa.

9

To raczej g.......any powód żeby nie dopuścic podwykonawców smile
przeraszam za ten drobny żarcik wink

10

No dobra przekonaliście mnie.

11

zuk napisał/a:

No dobra przekonaliście mnie.

smile