1

Temat: Unieważnienie

Mam do WAS pytanie czy mogę już przygotowując postępowanie dać informację w ogłoszeniu i SIW, że postępowanie może być unieważnione, jak nie otrzymamy środków z budżetu i Funduszu, (tylko to nie jest dofinansowanie z Unii Europejskiej ani z krajów EFTA), ewentualnie na jakiej podstawie później to unieważnić?

2

Odp: Unieważnienie

chodzi mi o czas, już bym coś ogłosiła, ale nie mamy jeszcze decyzji o przeniesieniach środków w naszym budżecie, ale mamy prawdopodobnie przyznane dofinansowanie z Funduszu Ochrony Środowiska- nie UE

3

Pomijając kwestie prawne, takie rozwiązanie bardzo mi się nie podoba.
Nie zapominaj że ogłaszając postępowanie wykonawcy przygotowują ofertę. Nieraz oznacza to naprawdę sporo pracy
i co Ty dzień przed otwarciem ofert stwierdzasz że nie masz kasy i cała praca wykonawców w p.......

4

Moje zdanie jest takie aby takiego zapisu nie stosować, ogłaszacie postępowanie, a jeżeli brakuje wam środków unieważniacie postępowanie, należy pamiętać tylko że Wykonawcom przysługuje zwrot poniesionych kosztów w przygotowaniu oferty.

5

Zapis formalnie może być, choć zgadzam się że jest on - delikatnie mówiąc  - mało eleganckim rozwiązaniem.

6

No dobra, nie dajemy zapisu, a na jakiej podstawie unieważniamy postępowanie jak nie mamy kasy??? Szefostwo chce ogłosić przetarg, bo chodzi nam o czas. Do końca listopada musimy zawrzeć umowę z wykonawcą, a nie wiadomo kiedy dostaniemy decyzję o zmianie środków w naszym budżecie. Teoretycznie ma to mieć miejsce, jednak takiej decyzji w ręku jeszcze nie mamy.

7

???

8

93.1.6 raczej pasuje.

9

Są jeszcze m.in. 93.1.4 oraz 145.1.
Też mało eleganckie. Nota bene w powołanych przepisach jest mowa o okolicznościach, których ?nie można było wcześniej przewidzieć? a zamawiający właśnie je przewiduje.
W sumie najmniej eleganckie wydają się przepisy, które czasem zmuszają do brzydkich zachowań. W tej sytuacji ostrzeżenie wykonawców takie jak w zapytaniu zuzi może być jednak całkiem rozsądnym wyjściem.