1

Temat: brak nazwy firmy

Witam mam takie pytanko. Oferta we firm. ofertowym brak jest nazwy firmy ale jest podpis pełnomocnika. Funkcja imię i nazwisko. Pytanie jest ok czy nie?

2

Odp: brak nazwy firmy

Mam jeszcze pytanie czy Pełnomocnictwo musi być potwierdzone za zgodnoc z oryginałem przez notariusza. Czy wystarczy przez pełnomocnika na którego wystawione jest to pełnomocnictwo.

3

Kopia winna być potwierdzona "za zgodność", przez notariusz lub w formie oryginału, celem zachowania formy pisemnej.

4

dobra ale jeśli nie jest i wezwe do uzupełnienia, notariusz potwierdzi to ale z datą po terminie składania ofert. Ale z pełnomocnictwa bedzie wynikało że było wystawione przed terminem składania ofert? co z tym. Uznać

5 (edytowany przez responder 2010-10-19 13:19:03)

Marcel oswieć mnie dlaczego kopia pełnomocnictwa  "za zgodność"  musi byc potwierdzona przez notariusza, a przez wykonawce nie wystarczy ??

6

Są dwie zasadnicze różnice, pełnomocnictwo może potwierdzić wykonawca, lecz nie tak jak w omawianym przypadku pełnomocnik.

7

nina napisał/a:

dobra ale jeśli nie jest i wezwe do uzupełnienia, notariusz potwierdzi to ale z datą po terminie składania ofert. Ale z pełnomocnictwa bedzie wynikało że było wystawione przed terminem składania ofert? co z tym. Uznać

Notariusz może potwierdzić po dacie otwarcia ofert, lecz z samego pełnomocnictwa ma wynikać że zostało zawarte z  datą z przed terminu.

8

nina napisał/a:

brak jest nazwy firmy ... jest ok czy nie?

Nie jest. Jednak ofertę uznać, oczywiście jeśli na podstawie innych miejsc oferty da się ustalić firmę.

nina napisał/a:

A) czy Pełnomocnictwo musi być potwierdzone za zgodnoc z oryginałem przez notariusza.   B) Czy wystarczy przez pełnomocnika na którego wystawione jest to pełnomocnictwo.

B - dla mnie nie wystarczy
A - a dlaczegóż ma być potwierdzone? Kopia??? W ofercie ma być oryginał, bo jeśli nie tu to gdzie on ma być i komu służyć ? No nie rozumiem i mam poważne wątpliwości.

nina napisał/a:

ale jeśli ... notariusz potwierdzi

Notariusz powinien stanąć na wysokości zadania i tak to zrobić, by było dobrze, wszak to fachowiec od tego. Zalecam myślenie i ewentualne żądanie w takim kierunku (jeśli nie ma lepszego rozwiązania).

Acha, jeszcze jedno:
FIRMA=NAZWA.

Czy może się mylę ???

9

ok dzięki odnośnie  pełnomocnictwa  myślę tak samo jak Wy. Wzywam do uzupełnienia.
Mam tylko pytanko w samym formularzu ofertowym brak jest nazwy firmy, tylko jest podpis pełnomocnika z pieczątką imienną. Natomiast z reszty dokumentów wiadomo co to za firma np. w oświadczeniach czy KRS jest nazwa. Czyli w takim  wypadku uznać?

10 (edytowany przez responder 2010-10-19 17:37:39)

hubal napisał/a:

A - a dlaczegóż ma być potwierdzone? Kopia??? W ofercie ma być oryginał, bo jeśli nie tu to gdzie on ma być i komu służyć ? No nie rozumiem i mam poważne wątpliwości.

Tu się z Tobą zdecydowanie nie zgadzam. Np. w banku do kazdego postepowania nowe pełnomocnictwo z Centrali banku np. w W-wie??? -to byłoby chore. Kopie sa ok, oczywiscie potwierdzone prawidłowo.

11

Zgadzam się z hubalem, chodziarz praktyka jest taka że przeważnie jest kopia.

12

responder napisał/a:
hubal napisał/a:

Tu się z Tobą zdecydowanie nie zgadzam. Np. w banku do kazdego postepowania nowe pełnomocnictwo z Centrali banku np. w W-wie??? -to byłoby chore. Kopie sa ok, oczywiscie potwierdzone prawidłowo.

Ok OK ja się zgadzam z Tobą uznaję zawsze takie kopie ale potwierdzone prawidłowo nie wymagam takiego pełnomocnictwa  tylko do określonego postępowania.. Pełnomocnictwo wystawione na osobę co składa ofertę i   potwierdza za  zgodność z oryginałem to właśnie pełnomocnictwo to nie uznaję   jak dla mnie musi zostać potwierdzone przez  notariusza.

13

A czy wzywac do uzupełnienia pełnomocnictwa jeśli oferta i tak będzie odrzucona?

14

Jeżeli oferta podlega odrzuceniu nie ma potrzeby wzywać.

15

ok dzięki

16

Jak Marcel

17

o Miras smile

18

O nina smile