1

Temat: vat w 2011

Przygotowuję przetarg na dostawy artykułów spożywczych. Kwota jaką mogę przeznaczyć na § 4220 w 2011 r. jest taka, że planowane dostawy z dotychczasowym vatem ledwie wystarczają na skromne potrzeby zbiorowego żywienia. Jak prawidłowo skonstruować zapisy w SIWZ, umowie  i arkusz cenowy dla oferenta żeby "dopiąć" problem.

2

Odp: vat w 2011

Przewidzieć odpowiednie zapisy dopuszczające zmianę stawki VAT, w przypadku ustawowej jej zmiany.

3

Też jestem zainteresowana tematem. Przewidzieć zmianę w umowie rozumiem że trzeba ale w jaki sposób: większy VAT - wyższa cena czy większy VAT - cena bez zmian

4

Zapis w umowie:

Cena netto z oferty + Vat (stawka obowiazujaca w dniu dostawy) = cena do zapłaty.

5

Robię w tej chwili przetarg na usługę, na którą pieniądze dostajemy od naszej jednostki nadrzędnej. Dostaniemy kwotę równą cenie najkorzystniejszej oferty brutto. Jeżeli zrobię aneks do umowy podwyższający cenę o wartość wyższego VAT-u będziemy musieli dopłacić z "własnej kieszeni". Dlatego chciałabym zrobić w ten sposób żeby wraz ze wzrostem podatku nie wzrosła cena brutto.

6

No to cena brutto z oferty - obowiązująca przez okres realizacji zamówienia (niezmienna). Nie wnikaj jak wykonawca ją wyliczy ma byc taka, a nie inna - ryzyko zwrostu VAT przenies na wykonawcę.

7

o to to, właśnie o to mi chodzi, tak chcę zrobić.

8

roombru napisał/a:

Jak prawidłowo skonstruować zapisy w SIWZ, umowie  i arkusz cenowy dla oferenta żeby "dopiąć" problem.

Arkusz cenowy - bez rozbicia na ceny netto, kwota/ stawka VAT, ceny brutto. Same brutto.

9

Wątpię żeby wykonawcy poszli na coś takiego.
Będą chcieli aneksu do umowy.  Albo zaproponują od razu ceny z wyższym vatem.

10

piszę jako wykonawca
kalkulacja ceny niewątpliwie zależy od zapisów umowy.
jeśli umowa zakłada, że wzrost Vat-u nie powoduje wzrostu mojego wynagrodzenia netto a je obniża - wliczam to ryzyko w cenę ofety
logiczne
mój były przełożony rozważał kiedyś wprowadzenie zapisu, który mówiłby że tym wzrostem Vat-u zamawiający miałby się pół na pół podzielić  z Wykonawcą
zamierzany efekt do osiągnięcia - Z. mniej dołoży, W. mniej straci

11

ciekawy temat są jeszcze jakieś opinie doświadczonych forumowiczów:)??

12

Marcel napisał/a:

Przewidzieć odpowiednie zapisy dopuszczające zmianę stawki VAT, w przypadku ustawowej jej zmiany.

.
A czy to aby zgodne z Pzp.
Zakładam że podpisuję umowę na starym vacie na dwa lata i w umowie czynię zapis o zmianie wartości podpisanej umowy w sytuacji wzrostu VAT, czy tak można???

13

Czy wystarczy taki zapis w umowie?
    W przypadku zmian stawek podatku VAT w okresie obowiązywania umowy wprowadza się możliwość tych zmian na podstawie obowiązujących przepisów prawnych w tym zakresie.

14

Wystarczy.

15

Zamawiający dopuszcza zmianę ustawowej wysokości podatku VAT w przypadku, gdy w trakcie realizacji przedmiotu Umowy nastąpi zmiana stawki podatku VAT dla usług objętych przedmiotem Umowy, Strony dokonają odpowiedniej zmiany wynagrodzenia umownego ? dotyczy to części wynagrodzenia za roboty ( lub usługi), których w dniu zmiany stawki podatku VAT jeszcze nie wykonano.

16

OOO, mam dokładnie taki zapis jak myszy smile

17

super. dziekuje

18

Marcel napisał/a:

OOO, mam dokładnie taki zapis jak myszy smile

Ciekawe, kto od kogo ściągał wink

19

ja jestem z Wrocka -UM

20

No właśnie wink, myszy jak to było smile

21

sama to wymyśliłam taka zdolna jestem    lol

22

chodzę na szkolenia noweprzetargi 23.XI zapraszam

23

MIRAS napisał/a:
roombru napisał/a:

Jak prawidłowo skonstruować zapisy w SIWZ, umowie  i arkusz cenowy dla oferenta żeby "dopiąć" problem.

Arkusz cenowy - bez rozbicia na ceny netto, kwota/ stawka VAT, ceny brutto. Same brutto.

Każdy Sąd to obali, to jest zmiana ustawowa a póki nie ma jeszcze przepisów wykonawczych należy liczyć w świetle obowiązujących. Nawet w cenie ryczałtowej możesz dokonać zmian.

24

cbud - możesz jaśniej, jaki sąd, co obali, jakie zmiany ustawowe??? hmm