1

Temat: podatek VAT czy tak można?

Ogłaszamy przetarg w tym roku 2010 r. termin wykonania zamówienia luty 2011 r. Wykonawca składając ofertę w tym roku musi podać podatek VAT 22%. Powiedzmy że w ogłoszeniu i siwz przewidzę zmianę podatku VAT. Ale mam takie pytanie czy musimy się zgadzać na podatek wyższy obligatoryjnie czy możemy zapisać, że nie jest to obligatoryjne zamawiający może wyrazić na to zgodę ale nie musi.Co wy na to?

2

Odp: podatek VAT czy tak można?

Jak najbardziej można, odpowiedni zapis w SIWZ i gra, a Wykonawca niech tak skalkuluje cenę żeby mu grało po zmianie stawki VAT.

3

nina napisał/a:

1) czy musimy się zgadzać na podatek wyższy obligatoryjnie   2) czy możemy zapisać, że .... zamawiający może wyrazić na to zgodę ale nie musi.

1) Tak czy owak podatek kupujący MUSI podatek zapłacić w cenie (czyli zgadza się), albo nie kupować (gdy nie zgadza się).
2) Nie, nie powinniście tak zapisywać. Taki zapis można bowiem interpretować następuująco: w przypadku wykonawcy A zamawiający zapewne zgodzi się, lecz w przypadku wykonawcy B nie zgodzi się, bo ten wykonawca nie jest równy wykonawcy A w rozumieniu zamawiającego i w ten sposób ustawowa równorzędność wykonawców zostaje podważona.

Mam pomysł na taki przypadek: do celów porównania ofert z góry zadać ułamek X1 zadania do rozliczenia w tym roku oraz ułamek X2 do rozliczenia w następnym roku  (rzeczywiste rozliczenie zaś może być inne, np. według faktycznego wykonania).

4

No a ja się z tym nie zgadzam.

5

nina napisał/a:

czy możemy zapisać, że nie jest to obligatoryjne zamawiający może wyrazić na to zgodę ale nie musi

... w zależności od tego czy wykonawcą będzie szwagier, czy teściowa. Tak jak napisał hubal - nie pownnaś tak zapisywać.

6

ok

7

Marcel napisał/a:

ja się z tym nie zgadzam.

Z czym? Może z koniecznością płacenia podatków czy z całym porządkiem tego świata?

8

http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;1203

polecam opinię UZP

9

Nie hubal, z tym, że Zamawiający nie przewiduje zmiany wynagrodzenia w związku ze zmianą stawki VAT, niech Wykonawca już w tym momencie skalkuluje sobie odpowiednią stawkę.

10

Nie, Marcel.
Wykonawca kalkuluje odpowiednią stawkę nie sobie, lecz zawsze zamawiającemu. Nie ma co się oszukiwać.
Reszty nie do końca rozumiem, lecz raczej zgodzimy się, że zamawiający ma prawo pozwolić na zmianę ceny stosownie do podatku, a jeśli nie pozwala, to musi na tyle precyzyjnie opisać zamówienie, by każdy wykonawca mógł teraz dokładnie skalkulować cenę bez dodatkowego ryzyka.

11

Dokładnie o tym mówiłem, o odpowiedniej kalkulacji ceny za wykonanie zamówienia.

12

przewidziałam zmianę stawki VAT, ale bez zapisu, że jeśli szwagier czy teściowa wygra to wyrażę na to zgodę. Choć jak wygra teściowa to się nie zgodzę smile