Temat: SYTUACJA - Łączyć czy nie ?
Witam Państwa!
Opis sytuacji
Na wstępie zaznaczę, iż mamy instrukcję udzielania zamówień poniżej 14 tys. euro.
Urząd zawarł umowę w styczniu b.r. z Radcą prawnym na trzy lata, dotyczącą udzielania usług prawniczych. W międzyczasie aneksem do tej umowy został rozszerzony zakres usług prawniczych. Aneks kończy się we wrześniu b.r. . Umowa trwa dalej w zmniejszonym zakresie. Wartość tej umowy jest poniżej 14 tys. Euro.
Urząd chce jednak od września zatrudnić/wyłonić drugiego Radcę prawnego, który by świadczył zbliżone usługi prawnicze jak 1 Radca, uwzględniające również zakres prac w kończącym się, wymienionym wyżej aneksie.
Zamawiający wyartykułuje, wypisze przedmiot umowy. Na tej podstawie oszacuje wartość zamówienia, pytając innych - na podstawie art. 32 ustawy Pzp.
Prawdopodobnie wartość zamówienia będzie niższa niż 14 tys. euro.
niestety nie są to usługi prawnicze niepriorytetowe wymienione w załączniku nr 2 do rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 stycznia 2010 r., na podstawie art. 2a ustawy Pzp. nie będą to usługi doradztwa prawnego w zakresie zastępstwa procesowego.
Będą to usługi porad/doractwa prawnego.
Moje pytanie brzmi.
Jeżeli okaże się, iż wartość drugiego zamówienia będzie niższa niż 14 tys. euro ? to czy możemy udzielić zamówienia na podstawie ww. instrukcji udzielania zamówień poniżej 14 tys. euro, gdzie jest opisane szczegółowo jak postępować, bez sumowania tych dwóch umów ??. Traktować ją jako odrębne zamówienie ??
Instrukcja uwzględnia zasady celowego, oszczędnego i efektywnego wydatkowania środków. W istocie sprowadza się to do ceny 100 %.
Jednakże mam obawy czy nie będzie to dzielenie zamówienia, skoro już jedna umowa w zbliżonym zakresie obowiązuje, bo sumując te dwie wartości zamówienia wychodzi się powyżej 14 tys. euro, i czy w tym momencie należy te drugie zamówienie udzielić ogłaszając przetarg nieograniczony, czyli trybem podstawowym, bo suma wartości wyniosła powyżej 14 tys. euro. ?? czy należy sumować tak w ogóle te dwie wartości ??
Nadmieniam, że UZP skłania się do tego, iż są to odrębne rzeczy. A co Państwo o tym sądzicie, ciekaw jestem ?.