1

Temat: wykluczenie czy wyjaśnienia? projektant jako kierownik budowy

witam!
Mam następujący problem. Wykonawca dołączył do oferty zobowiązanie innego podmiotu (konkretnie: projektanta, który robił nam projekt i kosztorys inwestorski jednej z branż oraz odpowiadał na zapytania do SIWZ w tym postępowaniu) do wykonywania obowiązków kierownika budowy u Wykonawcy.

czy w związku z tym wykluczyć wykonawcę (mógł ale nie musiał posługiwać się przy sporządzaniu oferty tym projektantem) czy wezwać go do złożenia wyjaśnień: czy projektant brał udział w przygotowaniu oferty?

Dodam, że oferta wykonawcy nie jest najkorzystniejsza.

2

Odp: wykluczenie czy wyjaśnienia? projektant jako kierownik budowy

Wykluczenie na razie wykluczone. Najpierw trzeba udowodnić. Pro forma można zapytać (a ja chyba już znam odpowiedź smile ).

3

Witam. Nie ma podstaw do wykluczenia. Jedyną przewagą tego wykonawcy jest to, iż dysponował kosztorysem inwestorskim. Pozostały projekt został opublikowany na stronie internetowej- jak rozumiem. Więc nie narusza to zasad równego traktowania. Jest nawet wyrok KIO w tej sprawie. Niestety nie pamiętam jego numeru. To po pierwsze.
A po drugie - jeśli nie jest najkorzystniejsza - nie ma potrzeby bawić się w zapytania i ocenę.
Bo jak zapytasz - to będziesz musiał ocenić odpowiedź. A po co ..
Pozdrawiam

4

asiek napisał/a:

1. Czy w związku z tym wykluczyć wykonawcę (mógł ale nie musiał posługiwać się przy sporządzaniu oferty tym projektantem) 2. czy wezwać go do złożenia wyjaśnień: czy projektant brał udział w przygotowaniu oferty?

1. Bedzie cięzko uzasadnić powdy wykluczenia
2. Ja bym nie wzywał.

PS. Zostaw wykonawcę w spokoju.

5

Dzięki za porady. Przetarg będzie kontrolowany przez urząd marszałkowski, bo mam unijne dofinansowanie - dlatego tak się czepiam

6

asiek napisał/a:

Wykonawca dołączył do oferty zobowiązanie innego podmiotu (konkretnie: projektanta ...

Zgłaszam zastrzeżenie: projektant jest osobą prywatną do zatrudnienia, więc nie rozumiem jak może dać ?zobowiązanie innego podmiotu?, nawet jeśli akurat prowadzi działalność gospodarczą.

7

hubal napisał/a:
asiek napisał/a:

Wykonawca dołączył do oferty zobowiązanie innego podmiotu (konkretnie: projektanta ...

Zgłaszam zastrzeżenie: projektant jest osobą prywatną do zatrudnienia, więc nie rozumiem jak może dać ?zobowiązanie innego podmiotu?, nawet jeśli akurat prowadzi działalność gospodarczą.

A to dlaczego, chyba że coś pominąłem!

8

Jeśli popatrzeć w przepisy prawa budowlanego i rozporządzeń związanych, to uprawnienia budowlane są przypisane wyłącznie do konkretnych fizycznych osób, a nie do instytucji/podmiotów/przedsiębiorców. Co więcej wykonywanie czynności na podstawie takich uprawnień formalnie nie wymaga ani zatrudnienia ani wynagrodzenia ani działalności gospodarczej. Każda osoba uprawniona jest formalnie wolna, jeśli nawet jest zatrudniona gdziekolwiek lub działa gospodarczo to swoje uprawnienia może wykorzystywać niezależnie od tego, a jeśli pracodawca (podmiot) przeszkadzałby lub zmuszał, to osoba ta ma prawo rozstać się z nim w każdej chwili: do widzenia, ja idę swoją drogą. Nic nie pomoże upór podmiotu, zobowiązania, papiery, przetargi, opinie na forum - projektant (lub kierownik budowy) sobie poszedł i na przykład podpisał odpowiedni papier z kim innym, na przykład akurat z tym co go potrzebuje do złożenia oferty.

Jak więc można kojarzyć osobę uprawnioną z ?innym podmiotem? ?

Ponadto na tym forum było to przedyskutowane, stąd cytat: ?Prezes Urzędu Zamówień Publicznych, Jacek Sadowy, uspokaja mówiąc, że jeżeli osoba fizyczna bezpośrednio znajduje się w dyspozycji wykonawcy, np. na podstawie umowy-zlecenia, to nie należy traktować tej sytuacji jako udostępnienia zasobów przez podmioty trzecie?.

Czy wreszcie trafiło do kogo i przekonało?

9

Trafiło smile, faktycznie można mówić o dysponowaniu bezpośrednim.