1

Temat: pełnomocnictwo

m,am taka sytuacje ze wykonawca dołączył pelnomocnictwo podpisane za zgodnośc z oryginalem nie przez niego a pełnomocnika, druga oryginale pelnomocnictwa podpisał prezes zarzadu , którego nawzisko w załaczonych dokumentach (uchwała zarzadu) nie figuruje - jest calkiem inna osoba - czy ofertta do odrzucenia

2

Odp: pełnomocnictwo

Ano do odrzucenia

3

dzieki Marko dobrze jest sie upewnić:)

4

Z tą drugą ofertą, gdzie pełnomocnictwo podpisał prezes nie byłbym taki szybki, bo pomimo, że masz uchwałę, w której jest iiny prezes to pełnomocnictwo moze być ważne. Wykonawca mógł się pomylić i dołączyć starą uchwałę, co nie stanowi, ze pełnomocnictwo jest nieważne, gdyż może być udzielone przez osobę uprawnioną (prezesa), tylko Ty o tym nie wiesz.
Dlatego napisałbym pismo o wyjaśnienie.

Powodzenia

5

no tak ale nawet jesli sie pomylil to i tak nie oge tego uzupełnic wiec do odrzucenia a czy moze byc tak ze podpisal "stary" prezes ale pełnomocnictwo nie wygasłó? wiem ze pełnomocnictwo wygasa z chwila śmierci, no ae zakładam ze ten prezes nie umarł

6

Artur napisał/a:

Wykonawca mógł się pomylić i dołączyć starą uchwałę, co nie stanowi, ze pełnomocnictwo jest nieważne, gdyż może być udzielone przez osobę uprawnioną (prezesa), tylko Ty o tym nie wiesz.
Dlatego napisałbym pismo o wyjaśnienie.

Tyle tylko, że arbitrzy nie bardzo widzą możliwość uzupełniania czy też wyjaśniania pełnomocnictw...

7

Też nie wiem do czego to doprowadzi. Uzupełnić dokumentów nie można w scisłym tego słowa znaczeniu, ale podstawa odrzucenia też jakaś mglista.
Pełnomocnictwo jest w oryginale i podpisane przez osobę, która mogła lub może miec do tego uprawnienia, a więc jest ważne z punktu widzenia KC. Gdyż wykonawca mógł dołączyć uchwałę powołujacą prezesa, który został zastąpiony nowym, któru następnie udzielił pełnomocnictwa (pełnomocnictwo ważne) lub wykonawca dołączył uchwałę powołujacą nowego prezesa, a pełnomocnictwo podpisał stary jeszcze jak miał uprawnienia i pełnomocnictwo nie wygasło (pełnomocnictwo ważne).
Dlatego należałoby poprosić o wyjasnienie zaistniałych rozbieżności, a jeśli do wyjaśnień dołączą kopię uchwały o powołaniu na prezesa osoby podpisujacej pełnomocnictwo, z której bedzie wynikać, że osoba ta w tym czasie miała takie uprawnienia to OK.
Jeśli bedzie to stara uchwała to będzie to dokument potwierdzający prawdziwość złożonych wyjaśnień. Jeśli to będzie nowa uchwała to bedzie uzupełnienie dokumentów zgodne z art. 26 ust. 3 Pzp, gdyż należy pamietać, że zakłady budzetowe gospodarstwa pomocnicze i spółdzielnie (a to chyba taki przypadek) zamiast KRS lub wypisu składają Statut i odpowiednie uchwału w tym uchwałę powołujacą Prezesa i Zarząd oraz określajacą reprezentację podmiotu oraz zakres umocować.

Pozdrawiam

8

uchwała o nowym prezesie jest z dnia 11.07.2006 a pełnomocnictwo z dnia 09.03.2006 r. , a wiec najpierw bylo pełmnomocnictwo podpisane przez "starego" prezesa a teraz mam aktualna uchwałę pytanie czy to pelnomocnictwo stracilo moc czy jest aktualne?

9

Pełnomocnictwo udzieliła osoba uprawomocniona, a więj jeśli w pełnomocnictwie nie ma nic o jego wygaśnie z upływem określonego terminu lub ze w innych jakichś okolicznościach wygasa, to pełnomocnictwo jest ważne.
Zatem pisz o wyjaśnienia i jak dołączą uchwałę to potraktuj ją jak część wyjaśnień, potwierdzenie prawidziwości złożonych wyjaśnień na temat różnicy w podpisie i na uchwale, którą masz.

Powodzenia

10

czy jesli kserokopia pełnomocnictwa jest potwierdzona za zgodność przez pełnomocników a nie osoby udzielajace pełnomocnictwa lub notariusza - to takie pełnomocnictwo powinno byc powodem odrzucenia oferty?

11

Tak

12

Marko (tym razem :-)) ma rację. Pełnomocnictwo powinno być dołączone do oferty w oryginale albo potwierdzone notarialnie za zgodność.

13

Kornelia napisał/a:

Marko (tym razem :-)) ma rację.

Byłbym dalece zobowiązany za wytykanie mi braku racji na bieżąco, bo teraz nie wiem gdzie jej nie miałem... sad  wink

14

Marko - widzę, że posiadasz nie tylko dużą wiedzę i cięty język, ale też poczucie humoru smile. Pozdrawiam!

15

Cięty język? Ja? Niemożliwe... smile A bez poczucia humoru to sie nie da w zamówieniach pracować bo można sie przyprawić o chorobe o podłożu psychicznym big_smile
Pozdrawiam po 3kroć smile

16

Tak na marginesie. To również kserokopia pełnomocnictwa potwierdzona przez osoby je udzielające jest OK. Tak jest np. gdy pelnomocnictwo jest stałe i sporządzone notarialnie.

Pozdrawiam

17

a z czego wynika konieczność potwierdzania "za zgodność" pełnomocnictw jedynie przez osoby je udzielające bądź notarusza  (moi radcowie nie mogą tego zrozumieć)

18

Arturze, niestety - wyroki ZA są jednak bardziej rygorystyczne względem pełnomocnictw. Własnie mam przed sobą wyrok UZP/ZO/0-1366/06:
"Z zarzutów podniesionych przez Odwołującego ZA uznał za zasługujące na uwzględnienie: zarzut dołączenia kserokopii pełnomocnictwa przez firmę BPSC, potwierdzonego za zgodność przez tego pełnomocnika, albowiem pełnomocnictwo powinno być udzielone w formie oryginału lub kopii notarialnie poświadczonej (...)".

i jeszcze inny wyrok: UZP/ZO/0-2501/06

i jeszcze jeden: UZP/ZO/0-1899/06: "Zespół Arbitrów stoi na stanowisku, iż złożone pełnomocnictwo w formie kserokopii podpisanej przez samego pełnomocnika jest nieprawidłowe".

19

Doroto - może lektura uzasadnienia do tego ostatniego wyroku, który przytoczyłam coś Twoim radcom "rozjaśni" :-)). Tam jest coś o KC i formie pisemnej jako formie szczególnej.

20

Cóż, ostatnio to ewenement ale zgadzam sie z Arturem. Kornelio - przytoczone wyroki dotyczyły kwestii potwierdzenia za zgodność przez pełnomocnika. Wiem, że w uzasadnieniu pisali o oryginale lub kopii notarialnej ale gdyby dostali do ropoznania pełnomocnictwo poświadczone przez mocodawce to wątpie czy podtrzymaliby swoje stanowisko. W sumie to mam w zasobach jakieś orzeczenia przemawiające za tym co piszę - może poszukam...

21

To byłabym zobowiązana. Nie jestem uparta i argumenty do mnie przemawiają, ale póki co mam przed soba właśnie te wyroki smile.

22

własie Marko ja myslalam, że kserokopie pełnomocnictwa moze poświadczyć za zgodnośc ten ktory go udziela no i oczywiście notariusz a z tych wyroków wynika ze tylko notariusz? przeciez to bezsensu - podeslij mie te wyroki jak znajdziesz

23

Pełnomocnik sam sobie nie może potwierdzić kopii pełnomocnictwa. Natomiast pełnomocnictwo może być stałe i bardzo rozbudowane w treści i w formie aktu notarialnego. Wówczas kserokopia aktu notarialnego potwierdzona za zgodność z oryginałem przez udzielających pełnomocnictwa dla zamawiajacego ma taką samą wartość jak oryginał, gdyż na kopii, która określa zakres i rodzaj pełnomocnictwa są oryginalne podpisy osób uprawnionych do reprezentowania wykonawcy. A zatem gdyby wymazać pieczęcie i podpis notariusza nie można byłoby nawet mówić o kopii.

Pozdrawiam

24

wiec jak pełnomocnik sam sobie potwierdzi kopie pełnomocnictwa to oferta do odrzucenia - ale w zawiaodmieniu o wyborze oferty najkorzystniewjszej i ofertach odrzuconych - jaka podac podstawe odrzucenia , faktyczną podstawę mamy ale prawną????

25

wlasnie, dlaczego pelnomocnik upowazniony do takiej czynnosci nie moze potwierdzic za zgodnosc?
przeciez z tresci pelnomocnictwa wynika, iz jest uprawomocniony do podpisywania takich dokumentow (oferty)... on nie podpisuje pelnomocnictwa tylko potwierdza je za zgodnosc...

rowniez chetnie zobacze wyroki.