1

Temat: prace projektowe

Mam taki przypadek, przetarg nieograniczony na roboty projektowe. projekt należało opracować na podstawie koncepcji przebudowy i rozbudowy budynku. Do SIWZ dołączono ową koncepcję. Wykonawca został wyłoniony (po licznych naciąganiach i zwrotach korespondencji ale się udało) na owe zadanie. Minął 1 miesiąc i się obudził chce 50% więcej w ramach zamówień uzupełniających (nie były przewidziane w siwz) oraz przesunięcia terminu wykonania zamówienia z tego roku do przyszłego na luty czyli 2 miesiące,  powołuje się na to że musi wykonać dodatkowo badania geologiczne gruntów nie wiem z czego to wnioskuje ale w przedmiocie zamówienia było opisane że trzeba te badania wykonać jak również w umowie.  Wykonawca zarzuca Zamawiającemu , że  posiadał owe badania ale ich nie przekazał i nie zamieścił w SIWZ. Fakt nie zamieścił ale dlatego je wpisał,  że trzeba je wykonać w ramach projektu.  Co o tym myślicie?

2

Odp: prace projektowe

Naliczyć kary i potem pogonić.

3

ok tak zrobię smile

4

Taaak?
A jak i na jakiej podstawie? że w Internecie napisali?

Raczej napiszcie teraz grzeczne pisemko, że mimo szczerych chęci (?) przepisy nie pozwalają (wiadomo które?), ponadto specyfikacja, oferta i zawarta umowa. W trakcie pisania popatrzcie co tam naprawdę wpisaliście -  tego trzeba się trzymać.

No to trzymajcie się. Lecę dalej.

5

ok hubal dokładnie zrobiłam tak jak pisałeś ale jak się będzie migał to kary