1

Temat: Pełnomocnictwo

Mam jeszcze jedno pytanko. Mam takie Pełnomocnictwo podpisane przez dwóch prokurentów z tym, że jeden widnieje w KRS a drugiego nie ma(w KRS jest zapis że firma może być reprezentowana przez 2 prokurentów występujących wspólnie). Co w tym wypadku zrobić. O tyle sprawa istotna, że tym pełnomocnictwem jest powołany inny pełnomocnik do składania oferty przetargowej i jej podpisania.

2

Odp: Pełnomocnictwo

Na pewno udzielenie prokury podlega wpisowi do rejestru przedsiębiorców KRS i ogłoszeniu. Wpis jest wprawdzie obowiązkowy, ale chyba ma tylko znaczenie deklaratoryjne, a nie konstytutywne. Prokura  trwa od momentu jej udzielenia, a nie dopiero od chwili wpisu do rejestru.
Co zrobić? Przedstawić dowód powołania prokurenta.

3

Wezwać do złożenia wyjaśnień.

4

Wezwać do złożenia dokumentu ustanawiającego prokurenta.

5

a na jakiej podstawie wezwać ?

6

prawnej smile

7

Art. 26 ust. 3 pzp.

8

dzięki smile

9

MIRAS napisał/a:

Wezwać do złożenia dokumentu ustanawiającego prokurenta.

a kto ma to potwierdzić za zgodność z oryginałem w/w dokument?

10

Notariusz lub mocodawca/y.

11

ok dzięki smile

12

a co w przypadku gdy umowa juz jest podpisana i wykonaca nie wskazał w ofercie powykowanyc a na placu budowy jednak pokazał sie podwykowanca.

13

hmm ale to chyba nie ten wątek smile

14

wiem ale nikt mi nie podpowiasda w moim wątku smile
jesli nie problem to proszę o pomoc.

15

jakie były zapisy SIWZ.  Jak nie wskazał to znaczy, że wykona owe zamówienie sam. czy były jakieś uwarunkowania w umowie dot podwykonawców? Czy były jakieś możliwości dopuszczenia podwykonawstwa? itp.

16

Jeżeli nie wykazał w ofercie podwykonawcy, lecz ich udział był dopuszczony w SIWZ,  to wykonawca winien powiadomić o tym fakcie zamawiającego.
Art 647 KC.

17

gerard.11 napisał/a:

wiem ale nikt mi nie podpowiasda w moim wątku smile
jesli nie problem to proszę o pomoc.

Do zawarcia przez wykonawcę umowy o roboty budowlane z podwykonawcą jest wymagana zgoda inwestora (zamawiajacego). Co ważne: Jeżeli inwestor, w terminie 14 dni od przedstawienia mu przez wykonawcę umowy z podwykonawcą lub jej projektu, wraz z częścią dokumentacji dotyczącą wykonania robót określonych w umowie lub projekcie, nie zgłosi na piśmie sprzeciwu lub zastrzeżeń, uważa się, że wyraził zgodę na zawarcie umowy.

18

no właśnie

19

Siwz był zapis "Wskazanie części zamówienia, której wykonanie Wykonawca zamierza powierzyć podwykonawcom. Brak oświadczenia w sprawie powierzenia wykonania części zamówienia podwykonawcom, uznany będzie za zobowiązanie do samodzielnego wykonania zamówienia"

20

Czyli ogólnie podwykonawcy byli dopuszczeni, więc wszystko jasne.

21

gerard.11 napisał/a:

Siwz był zapis "Wskazanie części zamówienia, której wykonanie Wykonawca zamierza powierzyć podwykonawcom. Brak oświadczenia w sprawie powierzenia wykonania części zamówienia podwykonawcom, uznany będzie za zobowiązanie do samodzielnego wykonania zamówienia"

Czy dokonałeś zastrzezenia z 36.5

22

gerard.11 napisał/a:

wymóg wykonania zamówienia siłami własnymi wykonawcy istnieje tylko w przypadku zapisu w siwz ,że zamawiający zastrzega ze całość lub częśc zamówienia nie może być powierzona podwykonawcom, i tylko ze względu na specyfikę zamówienia. Dlatego takie zapisy jak dla mnie nie maja sensu.