1

Temat: wykaz usług

W wykazie usług jest: usługa rozpoczęta  w 2010r. ,okres zakończenia :czas nieokreślony .Wykonawca oszacował wartośc usługi uwzględniając czas prawdopodobnue 48 m-cy do przodu. Czy można przyjąc taką wartośc ,czy powinien podać wartośc usługi  od dnia rozpczęcia do dnia otwarcia ofert?  wykaz miał potwierdzać spełninie warunków udziału w postępowaniu m.n. dot. okeślonej wartości usług. Może macie jakies wyroki na ten temat. Moim zdaniem Wykonawca na dzień otwarcia ofert powinien wykazac się usługą o określonej  już zrealizowanej  wartości ,pomimo ,że umowa jest w toku.

2

Odp: wykaz usług

Co do zasady masz rację - pytanie co jest przedmiotem zamówienia?

3

sprzątanie

4

Zatem należy odpowiedzieć sobie na pytanie, czy "sprzątanie" mieści się w pojęciu świadczeń okresowych lub ciągłych. Pomocna do tego może być opinia:

http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;878

Jeżelli odpowiedź będzie twierdząca, to wykaz jest OK - i zamawiający powinien był dopuścić wykazanie się takimi usługami celem potwierdzenia spełniania warunków udziału w postepowaniu - NA ETAPIE SPORZĄDZENIA OGŁOSZENIA I SIWZ!

5

I Zamawaijący jak najbardziej dopuścił usługi wykonywane, (w toku) ale tęz żądał wykazania się odpowiednia kwotą za te usługi .Czy zatem Wykonawca może sobie dowolnie policzyć kwoty usług ,których toeretycznie jeszcze nie wykonał a  zakłada że wykona w przyszłości? I to przedstawic na potwierdzenie spełniania warunku udziału  w dniu otwarcia ofert.

6

Skubidu1 napisał/a:

Czy zatem Wykonawca może sobie dowolnie policzyć kwoty usług ,których toeretycznie jeszcze nie wykonał a  zakłada że wykona w przyszłości? I to przedstawic na potwierdzenie spełniania warunku udziału  w dniu otwarcia ofert.

Wykreślając słowo "dowolnie", moja odpowiedź na powyższe jest twierdząca.

7

MIRAS napisał/a:
Skubidu1 napisał/a:

Czy zatem Wykonawca może sobie dowolnie policzyć kwoty usług ,których toeretycznie jeszcze nie wykonał a  zakłada że wykona w przyszłości? I to przedstawic na potwierdzenie spełniania warunku udziału  w dniu otwarcia ofert.

Wykreślając słowo "dowolnie", moja odpowiedź na powyższe jest twierdząca.

Miras ,to by mi poniekąd rozwiązywało problem ,ale wolałabym się zaasekurowac jakims "wyroczkiem".Ty jesteś  spec od zamówień -może coś wyczaisz.Plissss

8

Coś znajdziemy - jutro wink

9

Szukał em - na tyle na ile miałem czas i znalazłem ale wyrok, który potwierdza Twoje stanowisko:

Sygn. akt KIO/UZP 540/09

fragment:

"Oczywistym jest, iż do upływu terminu składania ofert wykonawca nie wykonał całości świadczenia, albo co najmniej takiej jego części, któraopiewałaby łącznie na wartość co najmniej 6.000.000 zł. Jak wynika z listu referencyjnego umowa jest w trakcie realizacji i będzie trwać do końca roku 2011 (str 9 oferty). Fakt, iż ustawodawca dopuścił mo?liwość potwierdzania doświadczenia wykonawców na podstawie usług zrealizowanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również nie zakończonych, to nie oznacza to, iż wykonawca nie musi potwierdzić wymaganego doświadczenia. Izba przychyla się do stanowiska zamawiającego, iż usługa zrealizowana w okresie wskazanym przez zamawiającego opiewająca na wartość co najmniej wymaganą w treści siwz nie musi zaczynać się w okresie ostatnich trzech lat przed dniem wszczęcia postępowania. Zgodnie z brzmieniem § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia w sprawie dokumentów, w przypadku usług wykonanych znaczenie ma termin ich zakończenia w okresie ostatnich trzech lat przed dniem wszczęcia postępowania o udzielenie zamówienia, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy ? w tym okresie, a nie termin ich rozpoczęcia i zakończenia. Natomiast nie mo?na przyznać racji zamawiającemu, iż każda usługa ciągła będąca w trakcie realizacji w momencie składania oferty może służyć wykazaniu się przez wykonawcę wymaganym doświadczeniem. Skoro zamawiający określił wartość usługi, jak odpowiada wartości usługi stanowiącej przedmiot zamówienia, to aby można było mówić o potwierdzeniu posiadanego (zdobytego) doświadczenia, wykonawca musiałby wykonać co najmniej taki zakres usługi ciągłej, który odpowiadałaby wskazanej wartości. W przeciwnym wypadku, każda usługa o świadczenie okresowe lub ciągłe zrealizowana w dowolnej części mogłaby potwierdzać doświadczenie, chociaż faktycznie wykonawca zdobędzie je dopiero po zakończeniu wykonania umowy. Sytuacja taka prowadziłaby do nierównego traktowania wykonawców w postępowaniu, gdyż wykonawca, który dopiero zdobędzie doświadczenie byłby traktowany na równi z wykonawcą, który takie doświadczenie już posiada. Doświadczenia nie zdobywa się przez samo zawarcie umowy, ale przy realizacji zamówienia."

Powyższe jednak nie dokońca mnie przekonuje - rozporządzenie tego nie przesądza. Mam wątpliwości. Może inni coś dorzucą ZA/ PRZECIW.

10

Dzięki.  Mnie to  przekonuje ,ale tracę tanią ofertę.