1

Temat: Akcyza

Czy można zastzrec w SIWZ, że w przypadku zmainy stawki podatku:
a) VAT,
b) akcyzy.
Można będzie zwiększyć wartoś brutto zamóweinia określony w umowie?
Szczególnie chodzi mi o dopuszczalność zmiany w zakresie zmiany stawki akcyzy.

2

Odp: Akcyza

Jak się umówimy, tak robimy.

3

I nie będzie to sprzeczne z ustawą Pzp?

4

Jak zapiszemy  we wzorze umowy taką możliwość, to jest ok z ustawą Pzp - art 144 ust.1. Czyli jak się umówimy, tak robimy.

5

"Wszyscy" tak uważają?:)

6

Ja również tak uważam smile

7

No to mam opinię 2 ekspertów:)

8

and1 napisał/a:

Pewnie Ci chodzi o zmianę cen energii elektrycznej w przypadku zmiany stawki podatku akcyzowego i vatu. Jak najbardziej pożądane przez Wykonawców, im więcej możliwości zmiany umowy przewidzianych w siwz, umowie tym lepiej. Mniej problemów powstanie później.

9

Oczywiście, że chodzi mi o to smile
Jak przeglądam inne siwz to tendencyjnie Wykonawcy zamieszczają takie zapisy i tylko się zastanawiałem nad ich zgodnoścą z przepisami, ale działania takie są jak najbardziej ok.
Dodam, że o przewidzianych zmianach infromuję w SIWZ oraz wprowadzam zapis w umowie.

10

gladiq napisał/a:
and1 napisał/a:

Pewnie Ci chodzi o zmianę cen energii elektrycznej w przypadku zmiany stawki podatku akcyzowego i vatu. Jak najbardziej pożądane przez Wykonawców, im więcej możliwości zmiany umowy przewidzianych w siwz, umowie tym lepiej. Mniej problemów powstanie później.

Tak chodzi mi o zmianę cen energii. Temat na topie pod koniec roku smile

11

Teraz raczej to podstawa przewidzieć takie zmiany.

12

Dobrze widzieć, że są kumaci Zamawiający  w zakupach energii elektrycznej, bo  to akurat moja działka jako Wykonawcy.