1

Temat: sprzątanie

jak oszacować wartość usługi sprzątania ?

2

Odp: sprzątanie

mało tego- rzetelnie oszacować;p
ciężka sprawa
ile osób jest niezbędnych do wykonania usług sprzątania (ich wynagrodzenia)
ilość materiałów zużywalnych (ściereczki, mopy itp)
niezużywalnych ale jakaś ich amortyzacja
koszt środków czystości...

ehm najlepiej zapytać potencjalnego wykonawcę, co bierze pod uwagę kalkulując ofertę. może jakiś miły wykonawca powie co sumuje oprócz marży;p

najczęściej zamawiający kierują się wysokością kosztów na podstawie dotychczasowej umowy. ale nie przyznam, że jest to działanie właściwe

3

Jeżeli pierwszy raz startujecie z takim postępowaniem, proponuję oszacować wartość zamówienia na podstawie cen rynkowych, zapytać dwie-trzy firmy za ile wykonali by zadanie, natomiast jeżeli już wcześniej zlecaliście taki usługi to oszacować zgodnie z art.34 ustawy.

4

janeg napisał/a:

zamawiający kierują się wysokością kosztów na podstawie dotychczasowej umowy. ale nie przyznam, że jest to działanie właściwe

O, to ciekawy pogląd. Bo ja z kolei zdecydowanie uważam, że jak najbardziej właściwe, jeśli ma służyć zamawiającemu do wyboru trybu zamówienia; do przygotowania pieniędzy może być też, tyle że nieco więcej.

Marcel nieźle doradza, jednak przy pierwszym, o którym pisze, należy oprzeć się na konkretach (wiadomo jakich ?), a nie wątpliwych gdybaniach.

5

Będę szacował na podstawie wartości umów z ubiegłego roku.
Zakres powierchniowy mi się nie zmienił także wartość + prognozowany wsk. inf. i "sru" smile

6

and1 napisał/a:

Będę szacował na podstawie wartości umów z ubiegłego roku.
Zakres powierchniowy mi się nie zmienił także wartość + prognozowany wsk. inf. i "sru" smile

I dobrze.

7

A wszystkie ze złożonych ofert przekroczą wartość szacunkową???(którą zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zam.), bo mam takie obawy bo w zeszłym roku wybrane zostały oferty z najniższymi cenami w stosunku do pozostałych.
Obawiam się, że szacowanie na podstawie wartości z ubiegłego roku może być za niskie.
No ale jak z tego wybrnć skoro to świadczenia okresowe,???
Co poza wskaźnikiem wzrostu cen towarów i usług mogę przy szacowaniu uwzględnić prognozowany wzrost wynagrodzeń w sferze przedsiębiorców???

8

Pomieszały się tu 3 różna pojęcia i 3 różne kwoty (stąd może nieporozumienie):
1) wartość szacunkowa
2) kwota którą zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia
3) budżet.
Jasne czy tłumaczyć?

Jednocześnie nie ma żadnego znaczenia, że  oferty przekroczą wartość szacunkową. Ważne by na koniec przelać pieniądze zgodnie z umową.

9

Jasne jasne:) Dzięki