1

Temat: Zmiana w umowie

Witam, mam pytanie czy ogłaszając przetarg na kompleksową dostawę energii, mogę wpisać do umowy zgodnie z art.144 że Zmiana może nastąpić (zwiększenie wynagrodzenia, oraz ilość), w przypadku gdy zwiększy się ilość opraw oświetleniowych w okresie trwania umowy?

2

Odp: Zmiana w umowie

Miksu napisał/a:

w przypadku gdy zwiększy się ilość opraw oświetleniowych w okresie trwania umowy?

Jezeli opiszesz przypadki, kiedy zwiększy się ilość opraw oświetleniowych i jaka to będzie ilość - to ok.

3

1.   Kurcze, czyli ogólnie nie mogę wpisać że w przypadku zwiększenia obwodów, lub opraw, można aneksować umowę, wiem że w przyszłym roku ma być coś dołożone lecz nie znam ilości, ciężko na tym etapie coś stwierdzić!,
2.   a jak nie przewidzę takiej zmiany, to jak później mam zamówić dostawę energii na dodatkowe oświetlenie?
Bardzo proszę o pomoc, a może ktoś ma przykład ewentualnych zmian do energii zgodnie z art.144?

4

Kompleksowa umowa czyli obrót i dystrybucja
Przy obrocie podajesz szacunkową ilość zużytej energii w okresie trwania umowy, natomiast przy przesyle z nie musisz okreśłać ile masz opraw i o ich ew. zwiększeniu to nie jest istotą umowy.
Przesył kończy się na "liczniku" i koniec a dalej jak ta energia jest rozporwadzania ile gniazdek, opraw itp. nie jest tu istotne.
Czyli reasumując:
sprzedaż - prognozowana ilość zużywanej energii,
pzresył - świadczenie przesyłu do "licznika" Zamawiającego - tak po krótce.

5

Czyli tak na dobrą sprawę nie trzeba podawać zmian zgodnie z art.144, przecież faktycznie, podaje się ile szacunkowo może zostać zużytych KW/h, a ta ilość w trakcie realizacji może ulegać zmianie do faktycznej ilości pobranego prądu, czy tak?, nawet jak w przyszłym roku dojdą inne obwody i zwiększy się pobór?
My chcemy podać ile będzie szacunkowo zużytego prądu w okresie 3 lat (na tyle chcemy podpisać umowę), a rozliczenia będą odbywać się według faktycznego zużycia po cenie za 1 KW/h określonego w ofercie.

6

Wewnętrzne instalecje elektryczne dla Wykonawcy nie mają zupełnego znaczenia. Możesz mieć sto gniazdek i innych rzeczy pobierających prąd.
Przy obrocie sprzedaży energii (nie dystrybucji) istotne jest szacunkowe zapotrzebowanie na energię (rozliczenia odbywają się na podstawie zużytej energii i bez względu na sposoób jej wykorzystania)
Co do przesyłu to usłga kończy się na "waszych" licznikach.(w sumie to nie są one wasze tylko OSD) : )

7

Czyli żadnych zmian nie przewidywać?

8

Możęsz oczywiście np. bardzo modna i na czasie w zw. z końcem roku i zbliżającą się podwyżką VAT.
1)Zmiana wartości umowy w przypadku ustawowej zmiany stawki VAT (warto przewidzieć  taką zmianę)
2)Zmiana cejny jednostkowej netto za 1 kWh energii w sytuacji ustawowej zmiany stawki podatku akcyzowego.
Te 2 zmiany moim zdaniem są kluczowe.
Ale możesz coś jeszcze ciekawego wymyśleć ustawa daje Ci w tym temacie pewną swobodę.
a i na koniec przydatny link:  http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;1202;zmiana_umowy_w_sprawie_zamowienia_publicznego_w_zwiazku_z_ustawowa_zmiana_stawki_podatku_od_towarow_i_uslug_(vat).html

9

Serdeczne dzięki!

10 (edytowany przez Miksu 2010-10-27 19:03:48)

Mam jeszcze takie pytanie, w formularzu ofertowym podać tylko żeby wykonawcy wpisali cenę za 1 kWh (tylko jaką później wpisać cenę w ogłoszeniu o udzieleniu zamówienia, a jak jest cena jednostkowa?), czy może lepiej dać 1kWh  x  przewidywana ilość zużycia kWh w okresie na jaki ma zostać podpisana umowa, celem wyboru oferty najkorzystniejszej i porównania złożonych ofert, a zapisać że rozliczenia będą następowały według faktycznego zużycia na podstawie ceny jednostkowej za 1kWh?
Ta druga opcja jest chyba bardziej sensowna gdyż i tak trzeba będzie podać wartość do ogłoszenia o udzieleniu zamówienia?

11

Lepiej zrobić 1 kWh x prognozowana ilość żużytej energii i zastrzec możliwość nie wykorzystania całości.
Czyli druga opcja.

12

Dokładnie jak pisze and1, dać 1kWh  x  prognozowana ilość zużycia kWh w okresie na jaki ma zostać podpisana umowa, celem wyboru oferty najkorzystniejszej i porównania złożonych ofert, a zapisać że rozliczenia będą następowały według faktycznego zużycia na podstawie ceny jednostkowej za 1kWh