1 (edytowany przez janeg 2010-10-27 05:22:26)

Temat: Podwykonawstwo?

proszę o pomoc
chcę się upewnić czy słusznie upieram się przy swoim stanowisku

sytuacja następująca.
zamawiający na potwierdzenie spełniania warunku z art.22 ust. 1 pkt1 żąda przedłożenie decyzji zezwalającej na wykonywanie usług będących przedmiotem zamówienia.

wykonawca posiada taką decyzję, ale nie obejmuje ona jednego elementu przedmiotu zamówienia

zdanie z którym nie mam siły walczyć jest takie, że to nie szkodzi - wykonawca może sam złożyć ofertę, a w tym zakresie którego nie ma w decyzji napisze oświadczenie, że będzie korzystał z podwykonawcy (zamawiający dopuszcza Podwykonawstwo)

ja się z tym nie zgadzam. wg mnie warunek posiadania uprawnień powinien spełniać wykonawca
i nawet nie można w tym zakresie korzystać z innych podmiotów bo art. 26 b mówi o korzystaniu tylko z potencjału w zakresie wiedzy i dośw, potenc tech osób, sytuacji finans.

moim zdaniem jedyna możliwość to złożenie oferty jako konsorcjum

czy słusznie forsuje swoje zdanie??

2

Odp: Podwykonawstwo?

pewnie chodzi o art 22 uat 1 pkt1 ja to widzę jak ty, musi posiadać np koncesję czy licencję  jako wykonawca jak jej nie ma to konsorcjum.

3

Dokładnie, musi posiadać stosowne zezwolenie odpowiadające waszym wymaganiom.

4

Witam!

Dokładnie mam taki sam przypadek.
Dla spełnienia warunku z art. 22.1.1 wymagałam decyzji.  Wykonawca osobiści nie ma wymaganej decyzji i  dołączył do oferty decyzje podmiotu trzeciego na podstawie art. 26.2b. i wskazał go jako podwykonawcę.

Również uważam, że w tym przypadku niestety nie mógł skorzystać z dobrodziejstwa art. 26.2b i zamierzam go wykluczyć z postępowania (oczywiście po uprzednim wezwaniu do uzupełnienia...)
ale...
czy ktoś spotkał się z opinią lub wyrokiem w tym temacie?

5 (edytowany przez Marcel 2010-10-27 19:37:59)

Wyrokiem nie dysponuję, lecz taki przypadek jest niedopuszczalny, może inni mają wyrok?

6

Marcel napisał/a:

lecz taki przypadek jest niedopuszczalny

Dzięki Marcel, już Twoje zdecydowane zdanie dodaje mi otuchy smile że jeszcze rozumiem to, co zapisane w Pzp wink

7 (edytowany przez Bursztynowa 2010-10-28 06:08:07)

Podaję dwa wyroki kio
KIO 1186/10 - zakaz powoływania się na zdolności innych podmiotów odnośnie warunku dotyczącego posiadania określonych uprawnień
KIO/UZP 1696/09 - jeżeli zamawiający dopuścił w SIWZ udział podwykonawców w realizacji przedmiotu zamówienia, a charakter usługi wskazuje na działalność gospodarczą reglamentowaną, to wykonawca ma prawo, w celu potwierdzenia spełnienia warunku udziału w postępowaniu legitymować się zobowiązaniem podmiotu trzeciego( podwykonawcy).
Może wybierzesz coś dla siebie.

8

Dzięki smile
a ja znalazłam jeszcze 1056/10, który nie napawa mnie optymizmem...

9

Wynika z tego, że przy tego rodzaju działalności najlepiej jest w SIWZ zastrzec części zamówienia, które nie mogą być powierzone podwykonawcy ( np. te części, na które wymagane jest zezwolenie, licencja lub koncesja)