1

Temat: Inwestor zastępczy

Witam.
Mam skomplikowane pytanie.
Zamawiający wybrał w postępowaniu Inwestora zastępczego do przeprowadzenia i nadzoru postępowania na roboty budowlane. Inwestor zastępczy wybrał, iż przygotuje postępowanie w trybie przetargu ograniczonego.

Czy Zamawiający obowiazany jest zgodnie z PZP do zamieszczenia wniosku i SIWZ na własnej stronie internetowej czy moze to być strona Inwestora? Jak to wygląda?

Kto publikuje ogłoszenie do biuletynu?

Gdzie składa się oferty?  Na czyje konto Wadium?

Czy adres korespondencyjny to moze być adres Inwestora?

W przetargu ograniczonym publikuje sie tylko ogłoszenie i daje na stronę o raz udostępnia wnioski?

Macie jakies doświadczenia w tym względzie?

2

Odp: Inwestor zastępczy

Nie powiem Ci jak to jest prawnie.
Ale brałem udział w takim przetargu i :
-SIWZ i dokumenty były na stronie Z
-Oferty składane u Z
-Adres korespondencyjny i osoba do kontaktu była Inwestora.

3

Na ile orientuję się w tej materii, przepisy prawa raczej nie ragulują takich szczegółów. W tej sytacji mój pogląd jest jak niżej.
Do zamieszczenia wniosku i SIWZ może być dobra formalnie zarówno jedna jak i druga strona (a jeszcze lepiej umieścić to na obu, oczywiście wtedy należy dopilnować równoległości zmian), ze względów praktycznych stawiam na zastępczego.
Podobnie z publikacją w BZP, lecz tylko raz, więc tylko jedna strona, całkiem obojętne która.
Oferty i wadia najlepiej niech przyjmuje i pilnuje inwestor zastępczy, bo do czegóż on jak nie do tego?
Podobnie adres korespondencyjny - przede wszystkim inwestora zastępczego, bo to on jest od prowadzenia całej sprawy.

Co do procedury przetargu ograniczoego, to jeśli Bitter pyta jako zamawiający, który przekazał sprawę zastępczemu, to wcale nie musi się głowić, a jeśli jako ten zastępczy, to niestety, raczej próżne tu wysiłki na forum.

4

Jako Zamawiający wink. Dzięki.