1

Temat: negocjacje bez ogłoszenia

Były dwa przetargi nieograniczone - nie było oferte, teraz były NBO i w trakcie negocjacji  Wykonawca żąda abyś my nie żądali zabezpieczenia należytego umowy - a w PN było, abyśmy przyjęli inna formę rozliczeń niż w PN - czy można to zrobić, czy nie zmieniać nić w siwz- aby istotne warunki zamówienia nie zostały zmienione?

2

Odp: negocjacje bez ogłoszenia

W@ykonawca sobie może żądać i tyle, a Wy zgody wyrazić nie musicie.

3

A czy w ogóle można zmienić warunki umowy w NBO inaczej niż określone były one w PN -
aby zastosować NBO powołaliśmy się na art. 62 ust. 1 pkt 1 - 2  PN i brak ofert. "... a pierwotne warunki zamówienia nie zostały w istotny sposób zmienione."

-czy odstępstwo od zabezpieczenia, zmiana kar umownych , czy zmiana formy rozliczeń - to powoduje istotną zmianę pierwotnych warunków zamówienia?

4

mika 8 napisał/a:

A-czy odstępstwo od zabezpieczenia, zmiana kar umownych , czy zmiana formy rozliczeń - to powoduje istotną zmianę pierwotnych warunków zamówienia?

Nie sądzę.

5

Pieróg w swoim komentarzu (mam cyba 7 wydanie) uważa tak jak Marcel czyli warunki umowy mozna negocjowac (przy przeslance jw.). Osobiście jednak z tym sie nie zgadzam. Szczególnie kary umowne czy sposób rozliczenia sa istotnymi warunkami zamówienia i tu bym nie odwazł się na zmianę. Byc może w 2 PN zlozono by oferty gdyby zamiast jednej faktury końcowej były "po drodze" dwie cześciowe. Ale to jest moje zdanie  i tak też swego czasu przeprowadzałem NBO. Pozdrawiam.

6

Jescze jedno. Dlaczego wybrałas NBO skoro były podstawy do WR, to szybszy i mniej uciązliwy tryb.

7

Też się nad tym zastanawiałem.

8

W sumie to na początku plany były co do WR, ale później szef stwierdził, że woli NBO bo to bardziej konkurencyjny tryb.
Zamówienie dotyczy usługi zimowego odśnieżania dróg.

9

Kurcze, to uczciwy szef smile