1

Temat: zmiana ?? przedmiotu zmówienia w umowie??

W siwz zapisano, że zamawia się X dachówek, ale dopuszcza się zwiększenie lub zmniejszenie ilości, gdy zajdzie potrzeba,
Formularz cenowy dotyczył zamówienia X dachówek (bez ceny jednostkowej). Ofertę złożono na X dachówek.
Zawarto umowę na dostawę X dachówek za cenę z oferty i w umowie zapisano, że możliwe jest zmniejszenie tej ilości (ani słowa o zwiększeniu)
Zamawiający wezwał do dostarczenia większej ilości dachówek. Wykonawca dostarczył i zażądał większej ceny niż umowna (bo ilość była większa)
Czy Zamawiający powinien zwiększyć zamówienie aneksem? Przewidywał to w SIWZ. Czy taki aneks wogóle jest dopuszczalny - jest to przecież zwiększenie przedmiotu zamówienia ponad to co okreslono w ofercie?

Czy może powinien to realizować poza umową - nowe postępowanie na dodatkową ilość, pomimo, że siwz przewidywała taką zmianę umowy ?

2

Odp: zmiana ?? przedmiotu zmówienia w umowie??

Po pierwsze wydaje mi się że zostało to błędnie określone, powinna znaleźć się tam cena jednostkowa, wtedy było by to bardziej poukładane.

3

No tak, wiem, ale ja przedstawiłam stan faktyczny. Tak to ktoś określił i co dalej z tym nalezy robić??

4

A jezeli byłaby to usługa i Wykonawca by wykonał bez aneksu, a potem chcąc zapłat (oczywista wyzszej) dostałby odpowiedź , że tego umowa nie przewiduje!!  Albo inaczej Zamawiający zapłaci odpowiednio więcej bez aneksu i co na to kontrolujący wykonanie umowy??

5

Skąd my to znamy?
Ano samo życie, czyli życie sobie, a prawo sobie, jakoś nie dorasta do życia.

Jeśli zamawiający rzeczywiście zażądał dodatkowej ilości i przyjął tę ilość, to niewątpliwie musi teraz zapłacić, a brak ceny jednostkowej nie może być przeszkodą. Jeśli już się stało, to chyba nie można teraz mówić o pisaniu umowy. Widzę 2 wyjścia:
- albo rozliczyć na podstawie istniejącej umowy, proporcjonalnie, z użyciem jakiegoś protokołu, który by sprawę wyjaśniał i porządkował,
- albo pisać aneks, choć mało elegancko pisać go po fakcie  (sprawie pomaga zapis o zmianach).
A może miejscowi prawnicy niechby pomyśleli pozytywnie.

Jeśli dodatkowa dostawa poniżej 14.000 euro, to najlepiej nie zawracać sobie głowy tamtą umową, tylko rozliczać jak inne drobiazgi.

6

Hmm, skłaniał bym się chyba raczej do spisania aneksu, tym bardziej że wcześniej zostało to przewidziane w SIWZ jak pisze DB25.